Digitaidoilla ja -ratkaisuilla työelämään

1.4.2020-31.3.2022
DIGIT-hankkeen yleisenä tavoitteena on parantaa osallistujien työllistymistä tehostamalla työhön ja työympäristöön perehdyttämistä ja työvaiheiden oppimista digitaalisin menetelmin ja ratkaisuin.
Hankkeen tavoitteet ovat:
1. Kehittää yrityskontekstissa ratkaisuja joilla heikossa työmarkkina-asemassa olevat osallistujat voivat omaksua vaativampia työtehtäviä
2. Työllistää heikossa työmarkkina-asemassa olevia
Hanke perustuu osatoteuttajien yhteistyöyrityksien ilmaisemaan tarpeeseen. Tarvetta on erityisesti sote-alan yrityksissä, ravintoalalla ja logistiikassa. Näiden yrityksen moniin työtehtäviin sopisi myös osatyökykyiset ja muuten heikossa työmarkkina-asemassa olevat henkilöt, mutta he tarvitsisivat kätevästi saatavilla olevia ja itsenäisesti käytettäviä ohjauksen ja työhön opastuksen apuvälineitä. Hankkeen varsinaiset kohderyhmät ovat työttömät ja työttömyysuhan alla olevat alle 30-vuotiaat ja yli 54-vuotiaat sekä muut heikossa työmarkkina-asemassa olevat (maahanmuuttajat, etniset vähemmistöt, selvästi puutteellisilla digitaidoilla varustetut työnhakijat, osatyökykyiset).
Toimenpiteet:
1. Yritysympäristöjen kartoitus ja sopiminen
2. Digitaalisten ratkaisujen kartoitus
3. Ratkaisujen kehittäminen ja kokeilu välityömarkkinoiden trio-hautomossa (välityömarkkinatoimija, koulutusorganisaatio, yritys, digitaalisten ratkaisujen palvelutuottajat)
4. Ratkaisujen soveltaminen ja työllistyminen työsuhteeseen sekä oppisopimukset kumppaniyrityksiin tai muihin avointen työmarkkinoiden työpaikkoihin (=tuotantomallin soveltaminen vertaiskehittäjien (opiskelijoiden) kanssa) toimialalla/yrityksessä
5. Ratkaisujen tuotteistaminen ja tulosten levittäminen
Hankkeen kaikissa toimenpiteissä otetaan huomioon ns. horisontaaliset periaatteet sukupuolten tasa-arvo ja kestävä kehitys (ekologinen, taloudellinen, sosiaalinen ja kulttuurinen), joista hankkeessa painottuu kestävän kehityksen sosiaalinen ja kulttuurinen sekä taloudellinen ulottuvuus.
Tulokset:
1. Työllistynyt työsuhteeseen joko palkkatuella tai ilman, 15 hlöä
Hankkeessa toimii uudenlainen verkosto, jossa on osatoteuttajina korkea-asteen tutkimus- ja kehittämisorganisaatio, toisen asteen oppilaitos, yksityinen välityömarkkinatoimija sekä kumppaneina työvoimaa tarvitsevat yritykset. Kolmen osatoteuttajan läheinen yhteistyö nivoo yhteen uusien digitaalisten työhön ohjauksen ja -opastuksen sovellusten kehittämiseen tarvittavat osaamiset; kehittämisosaaminen TKI-organisaatiosta, työpaikkaohjauksen osaaminen II asteen oppilaitoksesta ja osatyökykyisten ja vaikeassa työmarkkina-asemassa olevien valmennus- ja ohjausosaaminen välityömarkkinatoimijalta. Lisäksi II asteen oppilaitos ja välityömarkkinatoimijalla on läheiset suhteen hankkeen kohderyhmään ja yrityksiin joiden tehtävien opastukseen hanke kehittää digitaalisia sovelluksia. TKI-organisaatiolla on osaamista ulkopuolisten digitaalisten sovellusten erityisasiantuntijuuden ostosta ja hyödyntämisestä yhteiskehittämisessä.
2. Oppisopimussopimuksia, 5 kpl
3. Luodut digitaaliset ratkaisut ovat käytössä (1 kpl per kehittämisalustana ollut toimiala/yritys, yhteensä 2 kpl)
Päätoteuttaja: Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu XAMK
Osatoteuttajat: Parik-säätiö sr, Kouvolan seudun ammattiopisto KSAO
Lisätietoja:
Hankevastaava Olli Mustapää, 020 615 1202, olli.mustapaa(a)ksao.fi
Hankeassistentti Paula Filppu, 020 615 5508, paula.filppu(a)ksao.fi