Taideteollisuusalan perustutkinto, sisustusalan osaamisala

Kenelle

Sisustusalalla työskentelevältä edellytetään kädentaitoja, muoto- ja tyylitajua, hahmottamiskykyä sekä värisilmää. Alan ammattitehtävissä sisustajalla on oltava oma-aloitteisuutta, yhteistyökykyä ja yrittämisen halua.

Työtehtävät

Sisustaja toimii yhteistyössä muiden rakentamisen ja sisustamisen ammattilaisten kanssa. Työt ovat yrityksissä, jotka tekevät asuntojen ja julkisten tilojen korjaustöitä sekä uudisrakentamista. Sisustajat voivat työskennellä myös alan tarvikkeita myyvissä liikkeissä sekä itsenäisinä yrittäjinä. 
Ammattitaitovaatimuksiin kuuluukin rakennus- ja kalustepiirustusten lukutaito, työselitysten ymmärtäminen ja suunnittelijoiden ohjeiden sekä rakennusalan lainsäädännön mukaan toimiminen.
Sisustajan töitä ovat mm. verhojen ja muiden sisustustekstiilien ompelu ja valmistus, tapetointityöt sekä koriste- ja efektimaalaukset. Työtehtäviin saattaa kuulua myös sisäpintojen ja huonekalujen maalausta, laatoitusta, lattiapäällysteiden asennusta, kalusteiden ja varusteiden asennusta sekä pieniä rakennustöitä.

Opiskeleminen KSAOssa

Kulttuuri- ja kuvallisten opintojen lisäksi opiskellaan sisustustamisen eri osa-alueilta, mm.

  • sisärakennustöitä
  • sisustustöitä
  • maalaus- ja päällystystöitä
  • kalusterakentamista
  • materiaalien tuntemusta

Opiskelupaikka on KSAO Utinkatu 85 toimipiste. Opintoihin kuuluu työpaikalla järjestettävää koulutusta, josta osan voi suorittaa myös ulkomailla. Tutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden. Voit jatkaa opintoja ammattikorkeakoulussa tai yliopistossa.

Opiskelumaksu

Ammatilliset perustutkinnot ovat oppivelvollisuusikäisille opiskelijoille maksuttomia. Muut opiskelijat kustantavat itse opiskeluihin liittyvät työvälineet, tavarat ja kirjallisuuden. Koulutuksen voi suorittaa myös oppisopimuksella.

Lisätietoa

Koulutukseen haetaan yhteishaussa ja jatkuvassa haussa. Kaikki opiskelijat valitaan pääsykokeen perusteella. Pääsykoe sisältää kuvallisen tehtävän, kädentaitotehtävän ja haastattelun. Pääsykoetehtäviä varten ota mukaan piirtämiseen soveltuvia lyijykyniä, pyyhekumi, A3-vesiväripaperilehtiö, A4-paperia luonnoksia varten, vesi- ja peitevärit, siveltimiä, vesikuppi vesiväreille, viivoitin.

Päivitetty 1.11.2021