Työssäoppiminen

Kaikkiin nuorten ammatillisiin perustutkintoihin sisältyy työssäoppimisjakso. Osa opinnoista suoritetaan tekemällä käytännön töitä oikeassa työympäristössä. Työssäoppiminen on tavoitteellista, ohjattua ja arvioitua. Työpaikalla opiskelijaa ohjaa työpaikkaohjaaja, joka on oman alansa kokenut ammattilainen.
 
Ammattiosaamisen näytöissä opiskelija osoittaa käytännön työtehtävillä, että hän on saavuttanut opetussuunnitelman ja työelämän edellyttämän keskeisen osaamisen.
Työssäoppiminen vahvistaa opiskelijoiden ammattiosaamista ja lisää itseluottamusta. Työssäoppiminen on myös mahdollisuus löytää työpaikka koulutuksen päätyttyä. Osan työssäoppimisesta voi suorittaa ulkomailla.

Työssäoppiminen ulkomailla on yhä suositumpaa. Jo noin sata opiskelijaa lähtee vuosittain 3-4 viikon työssäoppimisjaksolle ulkomailla. Kohdemaita ovat Saksa, Ruotsi, Espanja, Hollannti, Intia, Italia, Iso-Britannia, Islanti, Portugali, Venäjä, Viro ja Malta.

Yhteistyöoppilaitokset järjestävät opiskelijoille työssäoppimispaikat ja vastasivat opiskelijoista ulkomaanjakson aikana.

Suurin osa työssäoppimisesta toteutetaan Euroopan Unionin Leonardo da Vinci  Mobility –projektin rahoituksella.Tämän lisäksi Nordplus Junior  -hanke, Kymi Osakeyhtiön 100-vuotissäätiö,  Otsakorpisäätiö, Venäjä-verkosto sekä KSAO rahoittavat toimintaa.

Työssäoppimisjakso ulkomailla rohkaisee opiskelijaa käyttämään vieraita kieliä ja työskentelemään toisesta kulttuurista olevan työtoverin kanssa. Projekteissa käytetään vertaistukimenetelmää, jolloin vastaanottavan koulun opiskelija opastaa tulijaa työpaikassa ja vapaa-ajalla. Menetelmän avulla opiskelija sopeutuu nopeammin uuteen kulttuuriin ja työpaikkaan.

Ulkomailla suoritettu työssäoppimisjakso sisältyy kokonaisuudessaan opiskelijoiden opintosuunnitelmaan ja he saavat siitä koko Euroopan Unionin alueella käytössä oleva todistuksen, Europassin.

 
 
p4090129.jpg
Osa työssäoppimisesta voidaan suorittaa ulkomailla. Keväällä 2008 kulttuurin opiskelijat olivat työssäoppimassa Islannissa
 
img_0338.jpg
Kartta on tarpeen vieraassa kaupungissa. Saksaan ja Kölniin  tutustui opiskelijoita puualalta sekä restaurointialalta.
 
img_2018.jpg
Liiketalouden opiskelijat Maltan kujilla.