Braid-projektin viimeinen workshop Yorkshiren maalaismaisemissa!
Julkaistu ke 19 maalis, 2014 11:29
Keighleyn viehättävä rautatieasema
Illallisella Printworksin opetusravintolassa

Braid-projektin viimeinen workshop Yorkshiren maalaismaisemissa!

 

Braid-projektin viimeinen workshop Yorkshiren maalaismaisemissa!

BRAID on hiusalan Leonardo da Vinci -kumppanuushanke, jonka tavoitteena on ollut kehittää opiskelijoiden ammattitaitoa ja työelämätaitoja sekä luoda hiusalalle kansainvälinen verkosto. Hankkeen aikana on järjestetty workshoppeja Suomessa, Ruotsissa, Espanjassa ja nyt viimeisin Iso-Britanniassa. 

Tämä neljäs ja viimeinen Braid-projektin workshopeista pidettiin viime viikolla Englannissa Leedsissä. Yorkshiren kauniit maalaismaisemat toimivat workshopin puitteina ja ystävälliset englantilaiset olivat suunnitelleet mukavan tapaamisen. Kaksi vuotta kestänyt projekti on yhdistänyt tiiviisti opettajia ja oppilaita Suomen lisäksi Ruotsista, Espanjasta ja isäntämaa Englannista. Opettajista suurin osa on ollut projektissa alusta lähtien mukana, joten tapaaminen Englannissa tuntui kuin olisimme saapuneet perhetapaamiseen.

Ksaosta matkassa oli mukana opiskelijat Vilja Riuttala ja Veera Tiihonen PK 12 sekä Anu Virtanen, Tiia Eskola ja Anne Kipiani PK13:sta. Opettajista matkaan lähti Katja Paavola, Tanja Kantanen ja Tarja Korjus. Kentällä tapasimme Braid ystävämme ja kollegamme Porvoon Amistosta ja Kotkan Ekamista. Aamuvarhaisesta lähdöstä huolimatta kentällä oli jonkun verran ruuhkaa, joten suuntasimme nopeasti lähtöselvitykseen ja odottamaan koneen lähtöä Manchesteriin.

Kun opiskelijat riensivät oitis tutustumaan kaupungin shoppailu mahdollisuuksiin, me opettajat lähdimme tyydyttämään kiljuvaa nälkäämme ja mihinkäs muuhun kuin aitoon englantilaiseen pubiin. Kadun toiselta puolelta löytyikin hyvätasoinen pubi, The Palace, joka tarjoili yksinkertaista, edullista ja konstailematonta pubiruokaa. Lounaan jälkeen mekin jalkauduimme kaupungille hetkeksi ihmettelemään sen ostospaikkoja ja nähtävyyksiä.

Keskiviikkona Leeds City Collegen Printworks Campuksella alkoi varsinainen Braid-ohjelma, joka käynnistyi edellisten workshoppien tapaan esittelyllä ja opiskelijoiden Step by Step-materiaalien esittelyllä. Kun niistä oli selvitty, opiskelijat siirtyivät toteuttamaan omaa ohjelmaansa ja opettajat omaansa. Opiskelijat lähtivät työsaliin tekemään omaa kampauskokonaisuuttaan ja opettajat aloittivat omat kokouksensa. Tällä kertaa kampausteemana oli ”Yorkshire Countryside”. Opettajien kokousten aiheena oli erilaisten opetusmetodien esittely ja vertailu. Meiltä tietenkin Katja esitteli ylpeänä opetuskampaamo Hairmannin toimintaa ja kuinka siellä pystytään toteuttamaan tarvittaessa opiskelijan yksilöllisten tarpeiden mukaista opetusta ja ohjausta. Kotka kertoi kuinka opiskelijaa voidaan arvioida portfoliotyöskentelyn avulla ja Porvoo kertoi kuinka Moodlea voidaan hyödyntää opetuksessa. Oli erittäin mielenkiintoista kuulla muiden maiden tapoja toteuttaa opetusta. Eniten opetuksen järjestelyissä poikkesi isäntämaa Englanti, joilla on käytössään kansallisesti sertifioitu opetusohjelma VTCT. Sen avulla taataan tasapuolinen opetus kaikkialla, sillä opettajan on melko tarkasti noudatettava annettuja tehtäviä ja ohjeita. Toisaalta se asettaa myös opetukseen jonkun verran rajoituksia ja keskustelua käytiinkin siitä kuinka mm.Suomessa opettajalla on vapaus toteuttaa opetussuunnitelman tavoitteita haluamallaan tavalla.

Torstaipäivän ohjelmassa meillä oli tutustuminen Keighleyn Campukselle, jonne matkasimme aamuvarhain junalla. Matkaan mukaan piti ottaa pari Ingrid-harjoituspäätä sekä työvalineet. Tiedossa oli yllätysohjelmaa opiskelijoille. Heidät jaettiin ryhmiin, joissa heidän piti yhdessä ideoida 1940-luvun henkinen kampaus. Aamupäivällä työtä harjoiteltiin ensin harjoituspäähän ja iltapäivän ohjelmassa oli saman työn toteutus oikealle mallille. Meillä opettajilla oli taas kokoustelua ja omaa ohjelmaa. Aamupäivän aikana kuulimme vielä seikkaperäisen selvityksen englannin koulutusjärjestelmästä ja suunnittelimme yhdessä viimeistä yhteistä tapaamista ns. Staff meetingiä, joka tullaan pitämään toukokuussa Porvoossa. Tulemme siis vielä kerran tapaamaan opettajien kanssa, mutta opiskelijoiden osalta tämä tapaaminen tulisi olemaan viimeinen.

Iltapäivällä lähdimme takaisin Keighleyn Campukselle, jossa opiskelijoita odotti mallit. meidät opettajat häädettiin luokkatiloista pois, sillä opiskelijat halusivat järjestää yllätyksen. Parin tunnin työskentelyn jälkeen meillä oli edessä pienimuotoinen catwalk näytös 1940-luvun tyyliin. Malleille oli loihdittu upeita valkkeja, laineita ja nutturakampauksia mennen ajan tyyliin. Luokkaan oli rakennettu pieni lava, jolla mallit kävivät pyörähtelemässä. Palanpainikkeeksi meille opettajille tarjoiltiin aitoa Yorkshiren teetä (maidolla tietenkin) ja hurmaavia cupcakeja. Mikäs siinä sitten oli ihaillessa hienoja kampauksia teetä siemaillen!

Perjantaina aamu valkeni Leedisssä kauniin aurinkoisena mutta hyytävän kylmänä navakasta tuulesta johtuen. Sitä uhmaten lähdimme vielä kuitenkin kaupungille hetkeksi, ennekuin kuljetus lentokentälle lähti. Vähäisestä vapaa-ajasta huolimatta taisimme kuitenkin ehtiä shoppailemaan riittävästi, sillä yhdellä sun toisella oli hieman miettimistä kuinka matkalaukun saa kiinni. Matka Manchesterin lentokentälle alkoi klo 13.30 yhdessä ruotsalaisten ystäviemme kanssa. Lento Suomeen lähti illalla ja saavuimme taas turvallisesti Helsinki-Vantaalle aikataulussa 22.35. Vastassa meitä oli taas luotettavat logistiikan opiskelijat, jotka kuljettivat väsyneen joukkion turvallisesti Kouvolaan.

<span geneva,="\&quot;\&quot;" sans-serif;\\\"="\&quot;\&quot;">Kaksivuotinen Braid-projekti hiljenee opiskelijoiden osalta tähän tapaamiseen. Me opettajat tapaamme vielä kerran, varmasti haikeissa tunnelmissa, sillä projektissa mukana olleista opettajista on tullut hyviä ystäviä keskenään. Olemme jakaneet paljon tietoa yhdessä, oppineet paljon yhdessä ja tehneet paljon muutakin yhteistyötä projektin aikana (mm. kv-vaihtoa). On ollut hienoa olla osa näin innovatiivista ja osaavaa joukkoa! Porvoossa varmasti lähdemme miettimään jatkoa tälle mahtavalle projektille, joten perästä kuuluu kuten sanotaan. :)

Hayworth
Opiskelijat työn touhussa
The Palace
Pubiruokaa
KAnsainväliset BRAID-opiskelijat
Catwalk tunnelmaa ála 1940´s