Mystistä luontoa ja oppimisen iloa kansainvälisissä merkeissä Ruotsissa Örebrössa
KSAON hiusalan opiskelijat pääsivät päärooliin Braid-kansainvälisyysprojektin kolmannessa workshopissa!
Julkaistu pe 29 marras, 2013 15:30
The winner takes it all! The best Brainteam in Sweden.
Iloinen KSAO:n hiustiimi

Mystistä luontoa ja oppimisen iloa kansainvälisissä merkeissä Ruotsissa Örebrössa

KSAON hiusalan opiskelijat pääsivät päärooliin Braid-kansainvälisyysprojektin kolmannessa workshopissa!

Pari viikkoa sitten KSAO:n hiusalan opiskelijat Noora Chrons, Ida Puttonen, Sonja Tommiska ja Heleri Aus matkasivat yhdessä opettajien Piia Teiton ja Tarja Korjuksen sekä kv-koordinaattori Auli Haapajärven kanssa Ruotsin Örebrohon osallistumaan Braid-projektin kolmanteen workshopiin. Reilu vuosi sitten Suomesta alkaneen kansainvälisyys projektin puoliväli ylitettiin ja tällä kertaa isäntänä toimi Örebrossa toimiva Virginska Skolan. Braid-projektissa on tavoitteena opiskella yhdessä kansainvälisessä hengessä kampauksia ja ehostuksia. Kukin isäntämaa tuottaa inspiraatiomateriaalin, johon pohjautuen osallistujamaat suunnittelevat ja toteuttavat oman kampaustulkintansa. Virginska Skolanin opiskelijat ja opettajat olivat yhdessä tuottaneet materiaalin, jossa aiheena oli pohjoinen mystinen luonto. Materiaali välitettiin osallistujamaille Braid-projektin omien facebook-sivustojen kautta.

Ksaon opiskelijat valmistautuivat workshopiin huolella, suunnittelemalla kampauksen ja siihen ennakkotehtäväksi annetun step by step- opetusmateriaalin. Opiskelijoiden tuli valmistautua sekä esittämään step by step- materiaali koko kansainväliselle porukalle että tarvittaessa opettamaan muille kuinka kampaus tehdään.

Matkanteko alkoi keskiviikkona 13.11 lentäen ensin Arlandaan Tukholmaan ja siitä sitten bussilla Örebrohon. Siellä meitä oli vastassa Virginska Skolanin kansainvälisyyskoordinaattori Sheila, joka toivotti meidät lämpimästi tervetulleiksi. Sillä aikaa kun majoituimme viehättävään pikkuhotellin, saapuivat myös muut osallistujamaat Englanti ja Espanjan Mallorca. Ilmassa oli jälleennäkemisen iloa, kun tapasimme meitä keväällä isännöineet Mallorcalaiset opettajat Margan ja Julian. Heidän mukanaan tuli myös tuttuja opiskelijoita, joihin meillä oli ilo tutustua viime keväänä. Englannin opettajia ja opiskelijoita emme olleetkaan tavanneet aiemmin, joten saimme myös uusia tuttavuuksia. Päivä päättyi illalliseen paikallisessa ravintolassa, johon meidät oli mukavasti sekoitettu pöytiin niin että jokaisessa pöydässä oli kunkin maan osallistujia sekaisin.

Torstaipäivänä ohjelmassa on step by step materiaalien esittelyä ja kampausten toteutusta. Sillä aikaa kun opiskelijat ahkeroivat oli meillä opettajilla omaa ohjelmaa. Kaikki olivat valmistautuneet esittelemään omaa opetussuunnitelmaansa tarkemmin ja sen puitteissa käytiinkin mukavaa keskustelua opetuksen samankaltaisuuksista ja erilaisuuksista. Lounaan jälkeen oli aika mennä katsomaan millaisia töitä kukin maa oli toteuttanut inspiraatiomateriaalin pohjalta. Opiskelijat äänestivät valmiista töistä omasta mielestään mielenkiintoisimman työn, jonka he haluaisivat oppia tekemään. Meidän iloksi Ksaon opiskelijoiden toteuttama kampaus sai eniten ääniä ja näin tytöt pääsivät opetushommiin. Reippaasti tytöt tarttuivat tuumasta toimeen ja näyttivät vaihe vaiheelta kuinka heidän kampaus oli toteutettu. Esityksen jälkeen muut koulut saivat tyttöjen ohjaamana toteuttaa itse saman työn. Me opet saimme ylpeinä katsella kun meidän taitavat, reippaat ja sanavalmiit opiskelijat hoitivat ammattimaisen elkein sekä opetuksen että ohjauksen.

Kampaustuokion jälkeen meillä oli hetki vapaata ja suuntasimmekin tutustumaan kauniiseen Örebron kaupunkiin. Keskeisellä paikalla oli vanha linnoitus, jota on osittain vielä viime vuosinakin käytetty lähellä sijaitsevan koulun yhtenä opetuspisteenä. Mahtaa linna tarjota melkoisia luokkatiloja! Virginska Skolanin opiskelijat olivat viime keväänä toteuttaneet yhdessä koulunsa floristi, stylisti ja vaatetusalan opiskelijoiden kanssa linnassa myös muotinäytöksen. Olisipa meilläkin noin hulppeita puitteita, joissa voisi järjestää näytöksiä!

Pitkä päivä huipentui yhteiseen illalliseen perinteisen ”Swedish Smörgåsboardin” tapaan, joka tarjoiltiin illalla Virginska skolanin ”Pikkukokissa” eli koulun harjoitusravintolassa. Koululla oli samankaltainen harjoitusravintola kuin meidän Pikkukokki. Hotelli-ja ravintoalan opiskelijat olivat loihtineet herkullisia voileipäpöydän antimia, jotka meistä suomalaisista tuntuivat kovin kotoisilta, mutta englantilaisten espanjalaisten silmissä melko eksoottisilta. Iltapäivän kaupungilla kävelyn jälkeen Janssonin kiusaus, ruotsalaiset lihapullat, sillit, salaatit ja prinssinakit tekivät hyvin kauppansa. Pitkä päivän jälkeen opiskelijoita ei myöskään kahta kertaa tarvinnut käskeä nukkumaan, sen verran tapahtumarikas päivä oli takama Väsymys veikin voiton jo alkuillasta ja kaikki vetäytyivät nukkumaan hyvissä ajoin.

Perjantaiaamuna oli ruotsalaiset isännät järjestäneet yllätysohjelmaa. He olivat hankkineet opiskelijoille mallit, joille toteutettiin mystisen luonnon inspiroimat fantasiakampaukset ja meikit. Opiskelijat oli jaettu sekaryhmiin ja heidän tuli yhdessä ”ex tempore” suunnitella mallilleen kampaus, sekä siihen koriste ja ehostus. Siinä karttuivat monenlaiset taidot kun piti yhdessä neuvotella ja toteuttaa yhteinen kokonaisuus. Jälleen kerran opiskelijamme selvisivät koitoksestaan loistavasti ja tunnelma työsalissa Abban tahtien siivittämänä nousi suorastaan kattoon! Huipennus tapahtumalle koettiin iltapäivällä juhlasalissa, jossa valmiit mallit esiintyivät näytösmäiseen tyyliin.

Paikalle oli saatu houkuteltua myös Örebron paikallisTV, joka tuli tekemään jutun projektista. Toimittajat haastattelivat Braidiläisiä ja kuvasit työskentelyä ja valmiita malleja. Videoklipin pääsee katsomaan tästä linkistä:

http://www.svt.se/nyheter/regionalt/tvarsnytt/harresande-frisyrer-pa-virginska

Perjantai-iltana kokoonnuimme yhdessä illalliselle Thaimaalaiseen ravintolaan, tunnelma oli vielä korkealla, vaikka osittain oli jo kaikilla hieman haikeat lähtötunnelmat. Seuraavana aamuna osa suuntasi lento kentälle jo varhain aamulla, Suomen kokoonpano sai onneksi levätä aamun rauhassa ja nopeimmat ennättivät käydä kaupungilla kiertelemässä ja ihastelemassa jouluisia tunnelmia. Puolen päivän aikoihin suuntasimme yhteisellä linja-autolla kohti Arlandan lentokenttää.

Braid work shop oli jälleen todella hieno kokemus niin opiskelijoille kuin meille opettajillekin. Saimme paljon hyviä ideoita omaan työhön ja oli erittäin antoisaa nähdä tyttöjen selviytyvät hienosti tästä haasteellisesta kokemuksesta. Olemme onnekkaita kun meidän KV-koordinaattorit ovat mahdollistaneet tämänkaltaisen projektin, jonka päätös tulee olemaan keväällä 2014 Leedsissä.

Upea kansainvälinen opiskelijaporukka malleineen
Ruotsalaiset opettajat antoivat tarkat ohjeet päivän työskentelyyn
Ida ja Heleri vaihdissa!
Porvoon, Kotkan ja Kouvolan opiskelijat