Ammatillisen koulutuksen Venäjä-verkoston vetovastuu KSAO:on
Julkaistu to 10 tammi, 2008 13:31
Opetushallituksen erityisasiantuntija Eila Räisä (vas.) ja Auli Haapajärvi kannustavat nuoria venäjän opiskeluun ja työssäoppimaan Venäjälle.
Vuoden ensimmäinen Venäjä-verkoston kokous pidettiin KSAO:n opetusravintola Pikku-Kokissa. Savon koulutuskuntayhtymän kehitysjohtaja Pirkko Ohvo (edessä) toimi pari vuotta verkoston ruorissa. Hänen vieressään Eila Räisä opetushallituksesta, taustalla Auli Haapajärvi ja muita verkoston jäseniä.

Kouvolan seudun ammattiopiston opettaja ja kansainvälisistä asioista vastaava Auli Haapajärvi on nimitetty valtakunnallisen ammatillisten oppilaitosten Venäjä-verkoston koordinaattoriksi tämän vuoden alusta. Tehtävää aiemmin hoitanut kehitysjohtaja Pirkko Ohvo Savon koulutuskuntayhtymästä jää eläkkeelle. ”Tähän asti vetovastuu Venäjä-verkostosta on ollut Itä-Suomessa, mutta nyt saimme sen tänne Kaakonkulmalle”, iloitsee Auli Haapajärvi.  ”Erityisesti työssäoppiminen Venäjällä ja yhteistyö elinkeinoelämän kanssa tulevat yhä tärkeämmiksi Venäjän aseman vahvistuessa Suomen merkittävänä kauppakumppanina”, Auli Haapajärvi toteaa.

Venäjä-verkosto on 17 toisen asteen ammatillisen oppilaitoksen muodostama yhteistyöverkosto, jonka tavoitteena on kouluttaa elinkeinoelämän tarpeisiin venäjän kieltä, kulttuuria ja olosuhteita tuntevia eri alojen ammattilaisia. Verkoston tavoitteena on lisätä yhteistyötä työelämän ja oppilaitosten välillä. ”Haluamme hälventää ennakkoluuloja ja saada suomalaiset opiskelijat ymmärtämään Venäjän tarjoamat kasvavat mahdollisuudet. Venäläisten määrä Suomessa lisääntyy – niin myös venäjänkielentaitoisten työntekijöiden tarve”, Auli Haapajärvi sanoo.

Opetushallituksen tuella on aloitettu opiskelijoiden työssäoppiminen Pietarin alueella mm. sosiaali- ja terveysalalla, kaupan ja halllinnon, tietotekniikan ja kulttuurin alalla sekä eräillä teknisillä aloilla. Keväällä järjestetään suomalaisopiskelijoille viikon mittainen orientoitumisjakso Venäjällä, joka valmentaa työssäoppimisjaksoon. Myös opettajia perehdytetään työelämään Venäjällä, ja heille järjestetään venäjän kielen ja kulttuurin opetusta.  

Venäjä-verkoston oppilaitokset järjestävät myös koulutusta suomalaisesta työkulttuurista venäläisille työntekijöille Suomessa ja Venäjällä yhdessä Venäjällä toimivien suomalaisorganisaatioiden kanssa. Verkosto tekee myös yhteistyötä Venäläisten koulujen kanssa.

Venäjä-verkosto ja sen yhteistyökumppanit

Venäjä-verkostossa mukana olevat koulutuksen järjestäjät:
Etelä-Karjalan koulutuskuntayhtymä, Kemi- Tornion ammattiopisto, Turun ammatti-instituutti, Pohjois-Karjalan ammattiopisto, Kouvolan seudun ammattiopisto, Etelä-Kymenlaakson ammattiopisto Helsinki Business College, Vasa Svenska Yrkesinstitut, Länsi-Pirkanmaan koulutuskuntayhtymä, Savon koulutuskuntayhtymä, Savonlinnan ammatti- ja aikuisopisto, Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia, Päijät-Hämeen koulutuskonserni koulutuskuntayhtymä, Koulutuskeskus Salpaus, Etelä-Savon koulutuskuntayhtymä, Ab Utbildning Sydväst, (Sydväst yrkesinstitut, Ekenäs)    

Venäläiset yhteistyökoulut:
Petrovsky College, Petrogradsky Professional Liceum,,St.Petersburg Liceum "Restorer", St. Petersburg Fashion Liceum, Pedagogical College n. 7, Kupshino Liceum, Sankt- Peterburgskij promyshlenno-ekonomitsheskij kolledzh, Baltic Tourist College of St. Petersburg,  Gatshina mode Liceum,
Petrovski lyceym of Commerce and Trade/Petrovski litsei kommertsii i torgovli, Newsky Polytechnical Lyceum, Vologda co-operative college, Petroskoin ammattikoulu nr.7

Lisätiedot: Auli Haapajärvi p. 0400 540313 tai auli.haapajarvi(a)ksao.fi

 

Alla jutun kuvat originaaleina: