Valmentaja-akatemia koripallovalmennukseen tähtääville
Kouvot Ja KSAO yhteistyöhön
Julkaistu to 31 tammi, 2008 13:21
KSAO:n johtava rehtori Timo Olli, Kouvojen toimitusjohtaja Jukka Kyöstilä sekä Suomen Koripalloliiton huippu-urheilun johtaja Henrik Dettmann uskovat Valmentaja-akatemian tuovan uutta harrastajakuntaa koripallon pariin. Jos on hyviä valmentajia pelaajia saa helpommin mukaan. Pätevistä valmentajista on pulaa.

Kouvot ja Kouvolan seudun ammattiopisto (KSAO) ovat yhteistyössä käynnistämässä uudenlaisen opiskelumallin, Valmentaja-akatemian. Se tarjoaa väylän hankkia kaksi koulutusta samanaikaisesti: koripallovalmentajakoulutuksen ja siviiliammatin. Opiskelija osallistuu ammattiopiston opetukseen päivisin lukujärjestyksen mukaan ja iltaisin sekä viikonloppuisin koripallovalmennukseen. Valmennusopinnot ovat osin ammatillisen perustutkinnon valinnaisia opintoja. Valmentajakoulutuksen teoriaosuus perustuu lähinnä Suomen Koripalloliiton järjestämiin koulutuksiin. Tavoitteena on tarjota myös mahdollisuus kansainväliseen työssäoppimiseen esim. ulkomaisissa koripalloseuroissa. Opiskelu kestää opintohaarasta riippuen noin 3 vuotta.

- Etsimme ennen kaikkea sopivia persoonia, joilla on tavoitteena jossakin vaiheessa toimia ammatikseen koripallovalmentajina. Tulevien työnantajien eli seurojen kannalta kynnys ammattivalmentajan palkkaamiseen vaikkapa edes osa-aikaiseksi mataloituu, koska työntekijällä on hyvä mahdollisuus hankkia osa tuloistaan siviilipuolelta. Valmentajan kannalta hänen on turvallisempi kokeilla siipiään ammattivalmentajana, koska hänellä on samanaikaisesti opiskeltuna varalle siviiliammattikin, kertoo Kouvojen toimitusjohtaja Jukka Kyöstilä.

- Valmentaja-akatemiaan haetaan kevään aikana erillisellä lomakkeella, jonka saa KSAO:n ja Kouvojen nettisivuilta. Akatemiaan voidaan hyväksyä 5-7 opiskelijaa, jotka ovat saaneet opiskelupaikan KSAO:sta sekä täyttävät Kouvojen kriteerit. – Kouvolan seudun ammattiopisto haluaa olla rakentamassa lahjakkaille tuleville valmentajille luontevaa väylää ja mahdollisuutta opiskella ammatti. Sitä tarvitaan valmentajauran aikana ja mahdollisesti sen jälkeenkin, toteaa johtava rehtori Timo Olli.

Dettmann: ”Osaajia tarvitaan”

Suomen Koripalloliiton päävalmentaja Henrik Dettmann on seurannut mielenkiinnolla Kouvojen ja KSAO:n yhteishankkeen etenemistä. - Uuden koulutusohjelman avulla on mahdollisuus hankkia monipuolinen ja laaja koulutus. Valmentamisessa on pohjimmiltaan kyse ihmissuhdetyöstä ja monipuolinen koulutus auttaa siinä, pohtii Dettmann.

- Nykytutkimusten mukaan ihmisellä on työssäoloaikana kolme eri uraa. Uusi koulutusohjelma tarjoaa perustan jo kahdelle uralle. Mitä matalampi kynnys valmentamisen aloittamiselle on, sen parempi. Kun valmentamisen kerran aloittaa, ei sen parista halua pois, jolloin kolmatta uravaihtoehtoa ei tarvitse edes miettiä, Dettmann naurahtaa.

Dettmann on jo vuosien ajan kampanjoinut valmennukseen panostamisen puolesta. - Liikunta käy kaiken aikaa taistelua nuorten vapaa-ajasta. Taisteluun tarvitaan osaavia valmentajia, koska valmentamisessa on pitkälti kyse motivaatiotekijöihin vaikuttamisesta ja innostamisesta. Jos asiansa osaavia valmentajia löytyy, löytyy myös harrastajia. Liikunnan mahdollisuudet ovat rajattomat, päättää Dettmann.

Lisätietoja:

Kouvot/toimitusjohtaja Jukka Kyöstilä           
p. 0400-916044
KSAO/opetusalajohtaja Jorma Noponen            
p. 050-5235815
Suomen Koripalloliitto/huippu-urheilu johtaja 
Henrik Dettmann    p. 0400-506184