Ensimmäinen yhdistetty vaatetuskoulutus saatiin päätökseen
Vaatetusalan ammattitutkinto täydentää osaamista
Julkaistu ti 19 helmi, 2008 12:50
Näyttöjen arvioitsijoina toimivat näyttötutkintomestari, lehtori Taina Raja (vasemmalla) Koulutuskeskus Salpauksesta, työntekijöiden edustaja, Kouvolan teatterin puvustaja Marja-Liisa Bister ja työnantajien edustaja Siru Vainio Siru Designista. Opiskelija Merja Bergin toteuttamaa pukua esitteli Lepakko-operetissa esiintyvä laulaja Camilla Mäkelä.
Arviointitilanne työskennellessä: puvut suunnitellut lehtori Marja Toppinen-Schumacher Pohjois-Kymen musiikkiopistosta, kokeen suorittaja Merja Berg ja arvioitsija Siru Vainio, Siru Design’sta.

KSAO:n kulttuurin toimipisteessä nähtiin 12.2. näyttäviä pukuja, kun vaatetusalan ammattitutkinnon suorittajat kokoontuivat viimeisen arviointipäivän tiimoilta. Suurin osa aikuisopiskelijoista oli tehnyt tapahtuma- ja tilannepukeutumisen opinnoissaan puvun Pohjois-Kymen musiikkiopiston Lepakko-operettiin. Mukana oli myös muita näyttöjä: esimerkiksi turkistyö ja trikoopaitamallisto.
Paikalla näyttöjen arvioitsijoiden lisäksi oli vaatetusalan valtakunnallisen tutkintotoimikunnan puheenjohtaja Mirja Kankaanpää, joka arvioi myös KSAO:n vaatetuksen näyttötoimintaa.
”Saimme hyvät arviot. Mirja kehui, että näytöt ovat meillä hyvin järjestettyjä ja tuotteet erittäin korkeatasoisia ja vaativia”, vaatetusalan opettaja Sirpa Soininen kertoo.

Vaatetusalan ammattitutkinto yhdistää kulttuurin ja tekniikan
KSAO:n vaatetusalan ammattitutkinto on Suomen ensimmäinen kulttuurin ja tekniikan alojen yhdistetty vaatetusalan ammattitutkinto. Tutkinto on asteen perustutkintoa ylempi. Valmistava koulutus koostuu vaatetusalan yhteisen ammattitaidon opiskelusta, ompelijakisällin osan suorittamisesta sekä valinnaisesta osasta. Suurin osa KSAO:n vaatetusalan ammattitutkinnon suorittajista oli valinnut tapahtuma- ja tilannepukeutumisen. Siinä tehtävänä oli valmistaa juhlayleisön pukuja Pohjois-Kymen musiikkiopiston tulevaan Lepakko-operettiin. Muutama opiskelija oli ottanut valinnaiseksi osiokseen erikoismateriaalit vaatetuksessa.
Ammattitutkintoa lähti KSAO:ssa suorittamaan seitsemän opiskelijaa, joista kuusi selvisi opinnoissaan loppuun asti.
”Prosentuaalisesti voisi sanoa, että 70 prosenttia opiskelijoista pääsi läpi. Näin pitää ollakin. Arviointikriteerit ovat tiukat, ja jos opiskelija ei osaa, ei hän pääse läpikään”, Sirpa Soininen toteaa. Tutkinnon läpäisseet saavat näyttävät kunniakirjat opetushallitukselta.

Puvustusprojekti etenee
Vaikka osa Lepakko-operetin esiintymisasuista on jo valmiina, ei projekti silti ole loppusuoralla. Marraskuussa ensi-iltansa saavan operetin puvustus on Sirpa Soinisen mukaan saatu hyvin alkuun.
”Osa opiskelijoistamme tekee pukuja kevään aikana opinnäytetöinään. Työt jatkuvat taas syksyllä.”
Pohjois-Kymen musiikkiopiston lehtorin Marja Toppinen-Schumacherin suunnittelemissa puvuissa ei materiaaleista tingitä.
”Materiaalit ovat hyviä ja laadukkaita. Eivätkä todellakaan mitään kovin halpoja”, Sirpa naurahtaa.