Saksa, Englanti, Espanja, Italia, Malta, Ruotsi, Kanariansaaret
Työssäoppiminen ulkomailla yhä suositumpaa
Julkaistu to 28 helmi, 2008 12:43
Stylistiksi opiskeleva Ira tutustui Saksan Bonniin.
Mika, Ossi ja Sarina kaupungilla - kartta auttaa jos eksyy.
Santtu, Jesse, Tytti ja Mari Maltan kapeilla kujilla.

Yhä useampi Kouvolan seudun ammattiopiston opiskelija suorittaa työssaoppimisjaksonsa ulkomailla. Kuluvan lukuvuoden aikana yli 70 opiskelijaa suuntaa neljäksi viikoksi Eurooppaan. Valtaosa opiskelijoista päätyy Saksaan, muita suosikkikohteita ovat Espanja ja Italia. Ulkomaille lähtevien opiskelijoiden määrä on lisääntynyt yli kahdellakymmenellä viime lukuvuoteen verrattuna. Kansainvälinen työssäoppiminen rahoitetaan Leonardo da Vinci –liikkuvuus ja Nordplus Junior –ohjelmien, sekä KSAO:n oman rahoituksen turvin.


Ira haki oppia Bonnin oopperasta

KSAO:n toisen vuoden stylistiopiskelija Ira Heikkinen oli työssäoppimassa Saksassa. Työpaikkana oli Bonnin ooppera. ”Huippu juttu”, Ira hehkuttaa. ”Olin ensimmäistä kertaa vaihdossa ja kyllä kannatti. Suosittelen ehdottomasti kaikille. Aivan mahtava kokemus”, hän jatkaa.

Saksassa vietetyt kolme viikkoa toivat Iralle rutkasti uusia kokemuksia ja ystäviä. Työssäoppimisen ensimmäinen viikko vierähti tutustuessa paikkoihin, ihmisiin ja nähtävyyksiin Kölnissä, jossa opiskelijat asuivat. Kaksi seuraavaa viikkoa aherrettiin työpaikoilla.  Ira kertoo saaneensa upean työpaikkansa pukuompelijataustansa ansiosta. ”Pääasiassa tein oopperan näytösten pukuihin muhkeita olkapäitä. Työ vaatii muototajua, ompelijan taitoja sekä silmää yksityiskohdille”, hän kertoo. Bonnin teatterin puvustamossa työskentelee 20 ihmistä. Suomessa vastaavan kokoisia puvustamoja on vain muutamia.

Kommunikointi sujui mainiosti englannin kielellä. Ainoastaan työpaikalla kaikki eivät puhuneet englantia. ”Silloin tarvittiin avuksi sanakirjaa – avainsanan löydyttyä loppu sujui viittomakielellä”, Ira nauraa.


Köln ylitti odotukset

Yhdeksän KSAO:n eri alojen opiskelijaa pakkasi lokakuun lopussa laukkunsa ja lensi kolmeksi viikoksi Saksaan oppimaan paikallisille työpaikoille. Luvassa oli opettavainen kokemus, joka ylitti nuorten odotukset.

Tekniikan ja liikenteen alalla kolmatta vuotta puusepiksi opiskeleville Mika Suortille ja Ossi Tapanaiselle kolme viikkoa Kölnissä oli kokemus vailla vertaa. ”Matka vastasi odotuksia, ja työpaikka oli hyvä”, Ossi kiittelee. ”Köln oli pelkkää plussaa”, Mika säestää.

Nuorukaiset työskentelivät eri puusepänliikkeissä. Ossin työpäivät koostuivat huonekalujen teosta, erilaisista asennuksista ja muusta perustyönteosta. Mika puolestaan pääsi lähinnä auttelemaan työkavereitaan. Ossi ja Mika pärjäsivät englannin kielellä, vaikka paikalliset olivatkin innokkaita opettamaan suomalaisille saksaa. ”Yksi suuria eroja Suomeen oli se, että kuppiloissa maksettiin kaikki kerralla illan päätteeksi”, Ossi muistelee. ”Ja julkisia kulkuneuvoja käytettiin paljon.”

Kulttuuria Kölnissä

Myös kulttuurialalla vaatetusta opiskeleva Riina Henttu sekä koru- ja pienesinevalmistuksen opiskelijat Sarina Pulkka ja Jenni Arjoranta kertovat Kölnin-matkan olleen hieno kokemus.
”Oli erittäin kivaa”, Riina sanoo. ”Töistä ja omasta alasta oppi paljon. Samoin sosiaalisia taitoja ja saksan kieltä”, Sarina lisää. Lisäksi matkan suurinta antia oli itseluottamuksen kasvu ja kokemus sinänsä. ”Tästä on ehkä tulevaisuudessa työnhaussa hyötyä”, Riina arvelee.

Riina työskenteli Kölnissä sisustusliikkeessä, jossa hän muun muassa teki verhoja ja verhoili huonekaluja. Jenni ja Sarina pääsivät tutustumaan saksalaisiin kultasepänliikkeisiin.
”Tein esimerkiksi sormuksia, joista osa meni asiakkaille”, Jenni kertoo. Vapaa-aika Saksassa kului lähinnä seutuun omatoimisesti tutustuessa. Jonkin verran nuoret näkivät myös paikallista kulttuuria. ”Kävimme muutamissa museoissa, kuten suklaamuseossa.”
Suuria kommelluksia matkalla ei sattunut. Kaikki sanovat yhteen ääneen olevansa valmiita lähtemään matkalle uudestaan. Joko Saksaan tai jonnekin muualle. ”Etukäteen mietin paljon, lähdenkö ollenkaan. Mutta näin jälkikäteen voi sanoa, että ehdottomasti kannattaa lähteä, jos se on mahdollista”, Jenni kannustaa. Riina lisää, että monia varmasti arveluttaa oman kielipään riittävyys tai se, tutustuuko ihmisiin. ”Kannattaa lähteä silti. Toimeen tulee aina ja ihmisiin tutustuu varmasti!”


Tiskiharja tilattiin Suomesta

Merkonomiopiskelija Mari Saarinen, matkailuvirkailijaksi opiskeleva Tytti Saarento sekä datanomiopiskelijat Santtu Nikander ja Jesse Luoto ihastuivat työssäoppimismatkallaan maltalaiseen ystävällisyyteen.

”Minulta jäi reppu tuliaisineen Maltalle, mutta paikalliset lähettävät sen Suomeen postitse. Ihmiset ovat todella ystävällisiä siellä”, Jesse kertoo. ”Ja puheliaita”, Santtu lisää.
Marin ja Tytin mielestä maltalainen puhetyyli oli korviinpistävän aggressiivista.
”Sain melkein päänsäryn siitä, kun ihmiset huusivat koko ajan toisilleen”, Tytti naurahtaa.
Mari, Santtu ja Jesse olivat työssäoppimassa Future Focus -nimisessä koulutusyrityksessä. Mari sai tehdä markkinointia, ja pojat oman alan töitä. ”Työskentelimme muun muassa tietokonejärjestelmien kanssa”, Jesse kertoo.

Myös Tytti sai tehdä oman alan töitä matkatoimisto EuroToursilla, missä hän suunnitteli matkaohjelmia Suomeen ja tutustui maltalaisiin käytöntöihin. Kaiken kaikkiaan kuukausi Maltan auringon alla ylitti opiskelijoiden odotukset. Kommunikointi luonnistui englanniksi, eikä suuria vastoinkäymisiä sattunut. ”Mitä nyt hella räjähti ekana päivänä”, Jesse kertoo nelikon yhteisen vuokrakämpän varustuksesta. ”Tiskiharjoja ei löytynyt mistään”, Santtu muistelee. Ja koska paikallinen tapa pestä astiat rätillä ja sienillä ei tuntunut suomalaisnuorista tarpeeksi hygieeniseltä, päätettiin tiskiharja tilata kotimaasta.