EuroSkills ovella
Caroline Hermunen ja Topi Lampiranta ammattitaidon EM-kisoihin
Julkaistu ke 26 syys, 2012 10:23
Caroline Hermunen treenaamassa Utinkadun Pikkusaksissa. EuroSkills-kilpailussa vastaan asettuu 11 kovaa kilpailijaa. Valmistumisen jälkeisellä työuralla Caro on osallistunut mm. alan SM-kilpailuihin ja Nordic Hairiin viime vuonna, joten kilpailurutiinia on tullut.
Valmennuksessa mukana ollut EuroSkills parikilpailun kultamitalisti, WordSkills-kilpalun kuudes sekä Taitaja-kultamitalisti Ville Viitanen, EM-edustajat Topi Lampiranta sekä Niko Kinnunen sekä valmentaja Jari Koskinen.

KSAO:sta keväällä 2011valmistuneet Caroline Hermunen ja Topi Lampiranta edustavat Suomea ammattitaidon  EuroSkills-kilpailuissa Belgian Spa-Francorchampsissa. Lokakuun 4.–6. päivä käytäviin kilpailuihin osallistuu noin 25 maata. Satojen kilpailijoiden joukkoon on valikoitu oman maansa huippuosaajia, jotka mittelevät Euroopan mestaruuksista 42 lajissa. Suomen kisajoukkue on koottu valmennuksessa parhaiten menestyneistä nuorista. Caroline kilpailee hiusalalla, Topi elektroniikka-asennuksen parikilpailussa. Topin parina kilpailussa on Niko Kinnunen Perhosta.

Caroline luottavainen

Kevään 2011 Taitaja-kultamitalisti lähtee EM-kilpailuihin luottavaisena. Valmistumisen jälkeisellä työuralla hän on osallistunut mm. alan SM-kilpailuihin ja Nordic Hairiin viime vuonna, joten kilpailurutiinia on tullut.
EuroSkills-treenit pääsivät kunnolla vauhtiin vasta kesäkuussa, kun kaikkien kilpailutöiden  säännöt  julkistettiin. Sen jälkeen kesä on mennyt suunnitelmien mukaan treenatessa. ”Ihan luottavaisin mielin lähden Belgiaan. Siellä kyllä varmasti jännittää”, Caroline huokaa.

Valmentaja Tarja Korjuksen mukaan EM-kilpailuihin valmentautuminen on kuitenkin kevyempää kuin MM-taistoon, sillä työt ovat kaupallisempia. MM-kilpailuissa työt ovat hyvin teknisiä ja vaativat huippuosaamista, millintarkkuutta  ja hurjan määrän harjoittelua. Kaupallinen työ on helpommin sovellettavissa oikealle asiakkaalle ja normaali parturi-kampaajan työ liikkeessä harjaannuttaa taitoja EuroSkills kilpailua varten. EM-kilpailujen kuuden työn joukossa on myös yksi plastinen eli klassinen hiustenleikkaus ja viimeistely, jossa vaaditaan korkeaa teknistä osaamista. ”Caro on tässä työssä jo todella korkealla tasolla, joten jos kaikki menee hyvin kisatilanteessa, uskon että Caro sijoittuu tässä työssä kärkipäähän”, Tarja kaavailee.

Carolinen valmentautumisessa on myös hyödynnetty viime kevään Taitaja-valmentautumista. Saana Nurmisen voittoisia töitä on kehitetty ja vaikeutettu edelleen. Caro oli myös mukana Saanan valmennustiimissä. ”Caron kohdalla näkyy ehkä parhaiten, miten hyvä ja onnistunut Taitaja-valmentautuminen tuo eväitä kansainvälisille kilpakentille. Harppaus ei ole liian suuri, kun saadaan SM-taso jo nostettua korkeaksi, kuten on tapahtunut”, Tarja summaa. ”Lisäksi kun kotoista KSAO:n valmennustiimiä vahvistaa ekspertti Katri Pokkisen lisäksi 2009 vuoden maailmanmestari Elina Salminen ja vuoden 2011 MM-pronssimitalisti Kerttu Johansson, niin kaikki pitäisi olla kunnossa tulevaa kisaa ajatellen”.

Topi kisaan armeijan harmaista

Oman haasteensa elektroniikka-asennuksen kilpailuun valmistautumiseen on tuonut armeija.  EM-edustajat Topi Lampiranta sekä Niko Kinnunen suorittavat molemmat varusmiespalvelustaan, joten valmentautumisessa on jouduttu turvautumaan paljolti tietotekniikkaan ja valmistautumaan etänä. Valmentaja Jari Koskisen mukaan valmennusleirejä on ehditty kuitenkin pitämään sekä Kouvolassa että Kokkolassa.
Poikien valmennustiimissä on ollut mukana kilpailujen ekspertti Olavi Lähteinen Turun ammattioppilaitoksesta sekä edellisten EM-kilpailujen kultamitalisti ja MM kuutonen Ville Viitala. EuroSkills-kilpailussa kilpailutyö on etukäteen tiedossa ja tänä vuonna kohteena on hissi ja sen ohjelmointi. ”Olemme hyödyntäneet Villen osaamista ja kokemusta kansainvälisistä kilpailuista. Ville on myös ideoinut ja ennakoinut mahdollisia lisäohjelmointeja, joita hisseihin voisi tulla”, Jari kertoo.

Skills Finland edistää suomalaista huippuosaamista Taitaja-, Taitaja9- ja TaitajaPLUS-kilpailujen sekä valmennus- ja koulutustoiminnan avulla. Skills Finland vastaa myös Suomen ammattitaitomaajoukkueen lähettämisestä kansainvälisiin WorldSkills-, EuroSkills- ja Abilympics-kilpailuihin.


Skills Finlandin kehittämän ja ylläpitämän ammattitaitovalmennusjärjestelmän avulla edistetään suomalaista ammatillista huippuosaamista. Huippuosaajien valmennus suunnitellaan ja toteutetaan yhteistyössä ammatillisten oppilaitosten ja yritysten kanssa.