FERMER 2012 kilpailtiin 6.-8.6. Venäjällä
Veikko Kelkka toinen kyntö- ja taitoajokilpailussa
Julkaistu ke 20 kesä, 2012 11:30
Viime vuonna pojat voittivat Otavan koulutilalla Mikkelissä ensimmäisen ja toisen palkinnon kokonaiskilpailussa sekä kiertopalkinnon koululle. Tänä vuonna kokonaiskilpailussa hienosti toiseksi sijoittunut Veikko Kelkka oli taitoajossa kolmas, kuormauksessa ja kynnössä toinen. Juho Lapaton sijoitus kokonaiskilpailussa oli kymmenes. Molemmat pojat opiskelevat toista vuotta maaseutuyrittäjiksi
Etualalla kyntää Juho Lapatto.

Luonnonvaran toimipisteen opiskelija Veikko Kelkka on sijoittunut toiseksi Venäjän Bekunitsan ammattiopistossa käydyissä Fermer-kyntö- ja taitoajon kilpailuissa. Juho Lapatto oli kymmenes. Voiton vei järjestävän oppilaitoksen Bekunitsan opiskelija.

Kilpailu koostuu kolmesta osiosta; taitoajo, kuormaus ja kyntökilpailu, jolla on eniten painoarvoa. Venäjällä kyntö on edelleen tärkeässä asemassa ja paikalliset oppilaitokset järjestivät ensin karsintakilpailun, josta pääsi kuusi parasta oppilaitosta mukaan Fermeriin.  Kustakin koulusta osallistui kaksi opiskelijaa.  Taitoajo ja kuormaus on kehitelty lisälajeiksi, koska Suomessa kynnön merkitys on pienentynyt opetuksessa suorakylvön lisäännyttyä viljelyssä.

Kilpailut sujuivat hyvässä hengessä ja tulostaso oli melko tasainen.  Osakilpailujen sijoitukset ratkaisivat kokonaiskilpailun.  Suomesta osallistui  tänä vuonna myös Etelä-Savon koulutuskeskuksen joukkue Otavasta,  Mikkelistä.

Bekunitsan kunta sijaitsee Leningradin oblastin alueella Pietarin ja Narvan puolivälissä. Kilpailun tärkeyttä Venäjällä osoittivat television sekä sanomalehden tekemät suomalaisten haastattelut. Kilpailua seurasivat mm. koulutusministeriön edustaja sekä kunnanjohtaja.

”Ensi vuonna Fermer-kilpailu täyttää  20 vuotta.  Ensimmäinen kilpailu järjestettiin Anjalassa, joten    koulutuspäällikkö Päivi Pylkkö esitti palkintojenjakotilaisuudessa virallisen kutsun  saapua luonnonvaran yksikköön juhlakilpailuun ensi keväänä. Toivottavasti saadaan Suomen puoleltakin lisää oppilaitoksia mukaan  kilpailutoimintaan.  Opiskelijoille tällainen tilaisuus tavata ja nähdä muita nuoria on hieno mahdollisuus yhdistää opiskelu ja kansainvälisyys”, kertoo huoltajana matkalla toiminut Eija Mäkelä.

 

 

Kyntöosuuttaan suorittamassa Veikko Kelkka.
Veikko taitoajon suorituksessaan.
Kisa ohi.