Tullialan ammattitutkinnon koulutus käynnistyy syksyllä
Tulli ja KSAO yhteistyöhön
Julkaistu to 31 touko, 2012 15:07
Tulliylitarkastaja Terttu Lehti, KSAO Aikuisopiston päällikkö Marja Sarante ja kouluttaja Mari Sutela, rehtori Timo Olli sekä Tullin koulutuspäällikkö Riitta Paalanen tyytyväisinä. Tullissa jo pitkään työstetty koulutusyhtestyö on saamassa muodon.
KSAO:n rehtori Timo Olli sekä Tullin koulutuspäällikkö Riitta Paalanen allekirjoittivat yhteistyösopimuksen tullialan ammattitutkinnon koulutuksen aloittamiseksi. Sopimus vahvistettiin kädenpuristuksella.

Tulli ja Kouvolan seudun ammattiopisto aloittavat yhteistyön tullialan ammattitutkinnon järjestämiseksi. Sopimus on ensimmäinen laatuaan Suomessa. Tähän asti tullialan koulutuksesta on vastannut Tullin koulutus ja se on toteutettu henkilöstökoulutuksena. Virallista tutkintokoulutusta ei tullialalla ole ollut Suomessa aiemmin saatavilla. Tullialan ammattitutkinto on aikuisten ammatillinen näyttötutkinto ja se antaa tutkinnon suorittajalle kelpoisuuden jatko-opintoihin, rehtori Timo Olli ja Tullin koulutuspäällikkö Riitta Paalanen valottavat yhteistyökuviota.

Viranomaislähtöinen tarve

Tullissa on valmisteltu ammattitutkinnon perusteita jo vuodesta 2004. Sitä on tehty työelämälähtöisesti ja mukana on ollut noin 65 tullin työntekijää. Tullin koulutuksen omalle henkilökunnalle tarjoama koulutus on laaja monipuolinen, mutta se ei johda viralliseen tutkintoon eikä anna jatko-opintokelpoisuutta. "Meillä voi olla erittäin päteviä, pitkälle koulutettuja suoraan peruskoulusta Tulliin töihin tulleita, jotka eivät voi edetä Suomen koulutuskentässä ilman mitään tutkintoa. Siksi halusimme virallistaa koulutuksemme. Opetushallituksellekin viranomaislähtöinen tarve on ollut täysin uutta. Haluamme myös nostaa tulialan yleistä arvostusta", kertoo Tullin koulutuksen koulutuspäällikkö Riitta Paalanen. "Olemme etsineet yhteistyökumppania ja KSAO oli aktiivinen, josta olemme hyvin iloisia", hän toteaa.   
 
KSAO tutkinnon järjestäjä ja hallinnoija

Yhteistyösopimuksen mukaisesti KSAO toimii tutkinnon järjestäjänä ja hallinnoijana. Tullin koulutus toteuttaa KSAO:n alihankkijana tullialan ammattitutkintoon valmistavan koulutuksen (teoriaopinnot ja puuttuvan ammattitaidon hankkiminen). KSAO organisoi tutkinnon suorittajan ja hänen työpaikkansa kanssa tutkintotilaisuudet ja vastaa arvioijien ja työpaikkaohjaajien koulutuksesta.

Tutkinnon suorittaminen kestää 2,5 vuotta ja se on suunnattu Tullin henkilöstölle sekä yritysten maahantuonnin tai viennin parissa toimiville sekä ulkomaankaupan säädösten toteutumista seuraaville tai ohjaaville organisaatioille. Tutkinto koostuu tullipalvelujen sekä tullin tarkastustoiminnan osaamisalasta.  "Käytännössä Tullin henkilöstö suorittaa ammattitutkinnon sekä sen päälle osion vanhasta Tullin ammatillisesta peruskoulutuksesta, jota ei voida sisällyttää ammattitutkintoon sen sensitiivisyyden vuoksi - se on edelleen tarkoitettu vain viranomaiskäyttöön", Paalanen avaa. Ensimmäinen tutkintoon valmistava koulutus Tullin henkilöstölle on tarkoitus aloittaa syyskuussa ja kaikille avoin koulutus lokakuussa.

Lisätiedot
KSAO: rehtori Timo Olli puh. 020 615 8130
Tulli/Koulutus: tulliylitarkastaja Terttu Lehti puh. 040 332 3518 ja koulutuspäällikkö Riitta Paalanen puh. 040 332 3504.