Lähihoitajien opinnäytetöiden näyttely
Julkaistu ke 04 huhti, 2012 13:45
Anne Matilainen, Paula Elonen, Miia Niinimäki, Katja Ripattila ja Olga Viitalo veivät luonnon materiaaleja vanhuksille ja taiteilivat hienon taulun.
Sanna Niilola, Annikka Palmu ja Suvi Laine olivat ottaneet aiheekseen luovien menetelmien hyödyntämisen mielenterveystyön tukena.

Sosiaali- ja terveysalan valmistuvat lähihoitajaopiskelijat esittelivät kuun vaihteessa opinnäytetöitään perinteiseen malliin Kansantalon auditoriossa. Esittelypäivällä pyritään jakamaan tietoa ja ideoita alalla toimiville sekä saamaan opinnäytetyöt konkreettisiksi, jotta tieto ei hautautuisi mappeihin. Tänä vuonna töitä oli kaikista koulutusohjelmista; kuntoutus, lasten ja nuorten hoito ja kasvatus, mielenterveys- ja päihdetyö, sairaanhoito ja huolenpito,  vammaistyö sekä vanhustyö.

Meidän marjapaikka
Anne Matilainen, Paula Elonen, Miia Niinimäki, Katja Ripattila ja Olga Viitalo kävivät Kettumäen palvelutalossa kahdesti askartelemassa upean taulun vanhuksille mieluisasta marjapaikasta. Yhdessä tekemällä ja muistelemalla mieluisia metsäkokemuksia pyrittiin parantamaan vanhusten psyykkistä toimintakykyä ja tuomaan luonto keskelle talvea. Askartelu oli mieluisaa ja puolukoiden huovutus sujui. Hieno teos päätyi palvelutalon seinälle. Ja seuraavan taulun tekijöitä ilmoittautui jo vapaaehtoisena.
 
Minäkuva- luovat menetelmät tukena mielenterveystyössä
Sanna Niilola, Annikka Palmu ja Suvi Laine olivat ottaneet aiheekseen luovien menetelmien hyödyntämisen mielenterveystyön tukena. He vetivät kolme toimintatuokiota Kuusankosken viretalon päiväkuntoutujille. Tuokioissa hyödynnettiin draamaa, jonka avulla purettiin vaikeitakin tunteita. Lisäksi kokeiltiin positiivisen palautteen antamista sekä mielikuvamatkaa. Menetelmillä pyrittiin myös itsetunnon parantamiseen. Päivän paras kommentti oli ”En ole täydellinen, mutta riittävän hyvä”.
 
Musiikki ja viittomat apuna toimintarajoitteisten kuntoutuksessa
Kuntoutuksen koulutusohjelmasta valmistuva Alina Onali paneutui opinnäytetyössään musiikin käyttöön kehitysvamma-alalla. Hän toteutti neljä musiikkituokiota Carean sosiaalipalvelun ”Musakaaressa”. Tuokioissa laulettiin, soitettiin rytmisoittimia, kuunneltiin levyjä ja opeteltiin lauluja tukiviittomien avulla. Erityisesti mieluisaa musisoijille oli Alinan kitarasäestys. Musiikin avulla pyritään kehittämään toisten huomioimista, ryhmässä toimimista sekä tunteiden ja kehon hallintaa.
 
Lasten lihavuutta ehkäisemään
Katja Kivelä, tuula Nieminen ja Marjut Pöntynen valitsivat aiheekseen viime vuosina puhuttaneen lasten liikalihavuuden ehkäisyn. Opnnäytetyöhön sisältyi teoriaa ja vinkkejä vanhemmille lasten ja perheliikunnan lisäämiseksi sekä tietoa terveellisesta ravinnosta. Tytöt toteuttivat myös liikuntatempauksen Killingin päiväkodin lapsille. Lapsille aina mieluisa temppurata pyrki innostamaan hauskaan liikkumiseen. Lisäksi lasten vanhemmille jaettiin aiheesta infoa ja vinkkejä.
 
Opinnäytetöinä syntyi myös useita erilaisia oppaita,
jotka päätyvät alalle käytännön työkaluiksi:

Hannu Kiiski: Aivoverenkiertohäiriöt ja varhainen tunnistaminen,
opas Kouvolan kaupungin käyttöön
 
Carita Eklund, Johanna Herranen, Hanne Kontkanen: Iloa arkeen liikunnasta,
opas Marjoniemen palveluasunnoille
 
Jenny Nurminen, Sanna Porkka, Eija Rämä, Mikko Velin, Katriina Westman:
Saattohoito osastolla ja käytännön opas omaisille kuoleman jälkeen,
Marjoniemen terveyskeskuksen osasto 6:lle.
 
Mirva Kiiski, Anu Tuunanen: Lähihoitajana saattohoidossa,
opas Marjoniemen palveluasunnoille.

 

Luonnonmateriaaleja huovutetun taustan päällä. Vanhukset huovuttivat ahkerasti puolukoita. Lopputuloksena syntynyt kaunis taulu on Kettumäen palvelutalossa.
Alina Onali paneutui opinnäytetyössään musiikin käyttöön kehitysvamma-alalla.
Katja Kivelä, Marjut Pöntynen ja Tuula Nieminen valitsivat aiheekseen viime vuosina puhuttaneen lasten liikalihavuuden ehkäisyn.
Jutta Hartikainen, Tia Häkkinen, Kaisa Salonen, Riikka Mara, ja Minna Käyhkö perehtyivät autistisen lapsen koulunkäynnin tukemisen mahdollisuuksiin.