Kuusi KSAO:n taitajaa finaaliin
Immo Pylvänen Taitaja 2008 -kilpailun ylituomariksi
Julkaistu pe 04 huhti, 2008 10:22
Immo Pylvänen on monessa liemessä keitetty organisaattori. Nyt kutsu kävi Taitaja 2008 -kilpailun ylituomariksi.
Ville Viitala ohjelmoimassa tietokoneella piirilevyä jyrsimen työstettäväksi. Yksi tehtävä Taitaja-kisassa tehdään identtisellä koneella.
Kerttu harjoittelee semifinaalikampaustaan.
Sami on iloinen Kouvolan Putkityön tuesta.
Ville kiristämässä lattialämmityksen putkia.
Juho asentamassa harjoitustyönä tehtyä ilmastointikanavaa.
Jukka on tehnyt kuvan ilmastointikanavan osat.

Kouvolan seudun ammattiopiston lehtori Immo Pylvänen on kutsuttu ammattitaidon SM-kilpailujen Taitaja 2008 ylituomariksi. Tämänvuotinen finaali kisataan Espoossa 16.-19. huhtikuuta. Ammatillista osaamista edistävä Skills Finland ry nimeää kilpailun ylituomarin, joka toimii 3-5 henkisen juryn puheenjohtajana ja vastaa kilpailun arvioinnin oikeellisuudesta finaalissa.

”Tämä on kunniatehtävä ja kunnianosoitus pitkäaikaiselle toiminalle”, Immo kiittelee. Hän on ollut mukana ammattitaidon kilpailutoiminnassa aktiivisesti jo toistakymmentä vuotta ja kokee ammatillisen osaamisen kehittämisen kilpailujen kautta erittäin mielekkäänä. ”Olemme saaneet nostettua koulutuksen tasoa aivan konkreettisesti”, hän kertoo. ”Kilpailutehtävät viedään suoraan opetuskäyttöön ja kaikki tietämys, jota kilpailujen kautta saadaan otetaan käytäntöön. Kilpailujen kautta verkostoidutaan ja tavataan oman alan eksperttejä ja käydään hyviä keskusteluja, joiden kautta opetustyötä voidaan kehittää”, Immo summaa.

Immo ja kollegansa Väinö Nurmi olivat aikanaan polkaisemassa käyntiin ensimmäistä nykymuotoista ilmastointialan Taitaja-kisaa vuonna 1994. Taitaja-kilpailujen myötä WorldSkills-ammattitaidon maailmanmestaruuskilpailut veivät Immon mukanaan. Viime vuoden Japanin MM-kilpailuissa Immo toimi Suomen ammattitaitomaajoukkueen valmennuspäällikkönä ja toisena joukkueenjohtajana. Helsingin MM-kisoissa 2005 Immo toimi valmennuspäällikkönä sekä vastasi kilpailupaikkojen LVI-rakentamisesta. Taitaja-kilpailutoiminnassa hän on ollut mukana koko ajan ja KSAO: talotekniikan vahva edustus kilpailutoiminnassa on pitkälti Immon ansiota. Kaksissa viimeisimmissä Taitaja-kilpailuissa Immo on toiminut juryn varapuheenjohtajana.

Kuusi Suomen huippua KSAO:sta

Kuusi KSAO:n oppilasta on raivannut tiensä neljään Taitaja-lajin finaaliin. Finaaleissa kilpailee kahdeksan lajinsa parasta Suomessa. KSAO:lta nähdään vahva edustus talotekniikan koitoksissa – peräti neljä edustajaa finaalissa. Putkiasennuksessa kisaavat anjalankoskelainen Sami Hellsten ja kouvolalainen Ville Rantala, ilmastointiasennuksessa Jukka Tonteri Kouvolasta ja Juho Ståhlberg Kuusankoskelta. Hiusmuotoilua edustaa elimäkeläinen Kerttu Johansson ja elektroniikkaa Ville Viitala Anjalankoskelta.


Elektroniikka
Ville tähtää MM-kisoihin

Elektroniikkaa opiskeleva ja siinä kilpaileva anjalankoskelaisella Ville Viitalalla, 18, on tavoitteet korkealla. Hän tunnustaa suoraan tähtäävänsä ammattitaidon MM-kilpailuihin. Kilpaileminen on jo tuttua – viime vuonnakin Ville selvitti tiensä finaaliin ja sijoittui viidenneksi. Tänä vuonna semifinaaleissa Joensuussa hän sai kilpailun toiseksi parhaat pisteet. Kilpailu luo tietyn jännitteen touhuun mutta se on Villen mukaan vain hyväksi. Hän tunnustaa treenanneensa hieman ylimääräistä, muutoin taidot ovat karttuneet perusopetuksessa. Ammattiopistolle on hankittu upouusi piirilevyjyrsin, jonka käyttöä ei vielä moni hallitse. Ville on jo perehtynyt jyrsimen käyttöön, sillä vastaavalla vempeleellä kisataan Espoossa.

Villeä kisaan ovat valmentaneet Petri ja Jari Koskinen, sähköalan lehtoreita molemmat. Petri Koskisen mukaan elektroniikkapuolelta on ollut edustus Taitaja-kilpailuissa lähes joka vuosi, ja finaalissakin on oltu usein.


Hiusmuotoilu
Kerttu on tottunut kilpailija

Hiusmuotoilussa kisaava Kerttu Johansson 18, Elimäeltä treenaa Taitaja-kisaan oikeassa ympäristössä: hän on juuri aloittanut työssäoppimisjakson Lehtomäen hiuspisteessä. Työpäivien lisäksi treenataan koululla niin paljon kuin ehtii ja jaksaa. Semifinaalissa Vaasassa Kerttu selviytyi finaaliin neljänneksi parhaana 55 kilpailijan joukosta. Espoossa on edessä tiukka kilpailu. Kolmen päivän aikana tehdään neljä kilpailutyötä: miesten väri ja leikkaus, kampaus teemana ekologisuus, miesten mallin mukainen leikkaus sekä naisten permanentti, väri ja leikkaus.

Kevään aikana Kerttu on osallistunut vapaasti valittavaan kilpailutekniikan kurssiin, jonka puitteissa opitaan eri kilpailulajeista ja tekniikoista sekä osallistutaan ja harjoitellaan kilpailuihin. Alkuvuodesta Kerttu otti osaa junioreiden SM-kilpailuihin Hair Openiin. Kertulla on kiireinen kevät tiedossa. Heti Taitaja-finaalien jälkeen hän suuntaa työssäoppimisjaksolle Teneriffalle.

KSAO on saavuttanut hiusmuotoilussa upeaa menestystä Taitaja-kilpailuissa vuosien varrella. Viime vuonna saatiin jopa menestystä MM-tasolla, kun Jaana Hellstén taituroi WorldSkills -kisan kolmanneksi. Vahvan kilpailutoiminnan taustavoimana toimii hiusalan lehtori, kampaajamestari Tarja Korjus, joka on toiminut vuoden alusta myös MM-edustusjoukkueen hiusmuotoilun lajipäällikkönä. Huhtikuisten Taitaja-kilpailujen yhteydessä käydään ensimmäinen karsinta hiusmuotoilun edustuspaikasta Kanadassa ensi vuonna järjestettäviin ammattitaidon MM-kilpailuihin.

Putkiasennus
Työssäoppimispaikka tukee poikia

Putkiasennuksessa KSAO:lla on kaksi edustajaa. Ville Rantala, 19, Kouvolasta sijoittui Jyväskylässä pidetyissa semifinaaleissa kolmanneksi. Sami Hellsten, 18, Anjalankoskelta oli tiukasti kannassa neljäntenä. Hyvät asetelmat loppukilpailuun ja kova tsemppihenki.

Pojat ovat harjoitelleet ennakkotehtävää, jota muutetaan finaaliin noin kolmanneksella. Harjoitus on tullut hyvään tarpeeseen, sillä kilpailutehtävä poikkeaa selkeästi perusopetuksesta. Talotekniikan opettajan Aki Junton mukaan harjoittelussa tulee helposti taloudelliset resurssit vastaan: ”Tehtävät ovat kertaluonteisia, eikä materiaaleja voi käyttää uudelleen – se asettaa rajoituksia kouluympäristössä”. Asia on Villen ja Samin kohdalla ratkennut hienosti. Työssäoppimispaikka Kouvolan Putkityö on halunnut olla mukana tukemassa kilpailureissua ja on lahjoittanut suurimman osan harjoitustyössä tarvituista materiaaleista.

Kilpailu finaalissa on tiukkaa ja osallistuvien koulutusten järjestäjien määrä on noussut vuosi vuodelta. Menestyminen finaaleissa voisi poikien mukaan tuoda meriittiä ja avittaa työnhaussa. Helpolla ei kisassa pääse. Virhemarginaali töissä on kaksi millimetriä. Ennakkotehtävässä pojat ovat harjoitelleet lattialämmityksen, lämmönjaon sekä vesijohtojen putkituksia.


Ilmastointiasennus
"Mitaleista kisataan"

Ilmastointiasennuksessa KSAO:lta on myös kaksi edustajaa: kouvolalainen Jukka Tonteri, 18, sekä Juho Ståhlberg, 19, Kuusankoskelta. ”Vähän jänskättää”, tunnustaa Juho ja velmuilee, että rahapalkinnot houkuttavat. Keskinäinen kilpailu on kova – molemmat olivat jo viime vuonna finaalissa, silloin Jukka nappasi pronssia, Juho oli seitsemäs. Tämän vuoden semifinaalissa asetelmat vaihtuivat ja Juho oli kolmas, Jukka viides. Mitaleista lähdetään kisaamaan, molemmat vakuuttavat. ”Meillä on nyt ihan toiset lähtökohdat kuin viime vuonna”, Juho kertoo. ”Silloin mentiin ihan pystymetsästä, nyt on takana harjoittelua ja työssäoppimisjaksoja.”

Harjoittelu on sujunut hyvin ja seiniä koristavat ilmastointikanavien osat, jotka on tehty harjoitustyönä kilpailua varten. Itse kilpailussa tehtävänä on ilmastointikanavan suunnittelua, osien tekoa, asennusta ja ilmastoinnin säätöjä.

Molemmat viettävät loppukevään työssäoppimisjaksolla. ”Haku jatko-opintoihin on pantu vireille ja armeijakin pitäisi käydä pois”, pojat toteavat.


Noin 1400 osallistujaa 40 lajissa

Taitaja 2008, kansallinen, ammatillisessa koulutuksessa opiskelevien, kilpailuvuonna 20 vuotta täyttävien tai sitä nuorempien ammattitaidon SM-kilpailu; 9-luokkalaisten oma T9 –joukkuekilpailu; erityistä tukea tarvitsevien Abilympics -kilpailu sekä SAKUstars kulttuurikilpailu tuovat Espooseen noin 1 400 nuorta huippuosaajaa kilpailemaan 40 eri ammattialalla sekä esittelemään taitojaan mm. musiikissa, tanssissa, kuvataiteessa, valokuvaamisessa ja/tai näyttelemisessä; taidoissa, jotka eivät aina pääse esiin opiskelun arjessa.

Lisätietoja Taitaja 2008 –nettisivuilta.

taitaja2008logo.jpg

Lisätiedot: lehtori Immo Pylvänen, 040 845 9996
tai 
tiedottaja Tarja Hurtta p. 040 356 3464


Alla jutun kuvat liitetiedostoina: