RAK 2008: KSAO mukana rakennusalan yhteisosastolla
Kasit tuotiin KIRA-torille
Julkaistu ma 14 huhti, 2008 10:18
Vipinää riitti kun lähes tuhat kahdeksas- ja seitsemäsluokkalaista lähikunnista kävi KIRA-torilla.
KSAO:n talonrakennuksen opiskelijat opastivat nuoria akkuporakoneen käytösssä.
KSAO:n talonrakentajat valmiina tositoimiin.
Jemina, Reetta ja Tiina rakennuspuuhissa - käyköhän nämä ruuvit?

KSAO oli mukana viikonlopun RAK 2008 -messuilla rakennus- ja kiinteistöpalvelualan yhteisosastolla. Ensimmäistä kertaa RAK-messujen yhteydessä järjestettiin erityisesti nuorille suunnattu KIRA-tori. Rakennus- ja kiinteistöpalvelualan toimijat pyrkivät herättämään nuorten kiinnostusta toimialojen ammatteja ja koulutusta kohtaan. KIRA-torille kutsuttiin yhteensä lähes 1000 seitsemäs- ja kahdeksasluokkalaista. KSAO esitteleli osastollaan alan opiskelumahdollisuuksia. Kuusankosken Tekniikka ja palvelut -toimipisteen talonrakennuksen opiskelijat toteuttivat KSAO:n oman osaston opettaja Juhani Saarikon ohjauksessa. Osastolla nähtiin työnäytöksinä kipsilevyn asennusta, panelointia ja laatoitusta. "Messut menivät hienosti ja kävijöitä riitti. Mielestäni on tärkeää, että KSAO näkyy messuilla", sanoo Juhani Saarikko. "Työnäytökset kiinnostivat ja ajoittain oli jopa ruuhkaa", Saarikko kertoo.

RAK-messut keräsivät ennätysmäärän yleisöä ja kävijätavoitteet ylitettiin parilla tuhannella. Kaikkiaan messuilla kävi yli 10 500 messuvierasta.

Rakennusala kiinnostaa

Yhteishaku ammatilliseen koulutukseen on vastikään päättynyt. Alustavien tulosten perusteella rakennusalan suosio on ollut erinomainen. Talonrakennus sekä LVI-ala näyttäisivät olevan KSAO:n suosituimpia linjoja liiketalouden ja sosiaali- ja terveysalan ohella. Maarakennuksen koulutusohjelma on kerännyt myös hyvin hakijoita. Tarkat tulokset yhteishaun hakumääristä ja hakutoiveista saadaan lähiviikkoina.

Rakennusalalla on osaajista kysyntää. KSAO:n talonrakennuksen aloituspaikkoja on lisätty vastaamaan paremmin työelämän tarpeita. Syksyllä aloittaa kaksi ryhmää (40 opiskelijaa) yhden sijaan. Uuteen maarakennuksen koulutusohjelmaan otetaan 20 opiskelijaa.


Yhteisosaston suunnittelu KSAO:n opiskelijoiden käsialaa

KSAO:n kulttuurialan messu- ja näyttelyrakennuksen opiskelijat Reetta Ikäläinen, Tiina Hietanen ja Jemina Lugora suunnittelivat koko yhteisosaston ilmeen ja rakenteet opettajansa Outi Pöysän johdolla. Yhteisosaston rakenteet toteutti Kouvolan seudun ammatillinen aikuiskoulutuskeskus.

"Projekti oli mielenkiintoinen ja suunnittelu sujui hyvin", kertoo Outi Pöysä. "Meillä oli sopivasti aikaa ja tarpeelliset tiedot suunnittelun pohjaksi. Haastavaa oli toimia niin monen eri tahon kanssa, ja löytää konsensus." KSAO:n messurakennuksen opiskelijat ovat monen KSAO:n messuosaston ilmeen takana. Tänä lukuvuonna he ovat urakoineet jo Freedoms-messuilla Kouvolassa ja Nextstepissa Lahdessa.

KIRA-torilla esittäytyivät:  Rakennus- ja kiinteistöpalvelualan vetovoima ry, Rakennusliitto, SAK, Kymenlaakson Rakennus Oy, Rakennus-Varte Oy, Oka Oy, Rakennustoimisto Rasto Oy, Rakennusteollisuus ry, Elinkeinoelämän keskusliitto EK, Toimihenkilöunioni, Suomen siivoustekninen liitto,  SOL, KSAO, Kouvolan seudun ammatillinen aikuiskoulutuskeskus, Infra ry, EKAMI ja KYAMK.