Saana Nurminen Taitaja-finaaliin
Julkaistu pe 03 helmi, 2012 08:28
Saana Nurmisella (vas) on edessään kiireinen kevät. Taitaja-finaaliin valmentautumisessa tulevat auttamaan Taitaja-kultamistalisti Caroline Hermunen sekä WordlSkills- pronssimitalisti Kerttu Johansson. Seuraava koitos sekä Saanalle että Ida Kolarille on maaliskuun puolessa välissä pidettävät hiusalan SM-kilpailut (Hair Open) sekä Goldwell-värikilpailun finaali.
Finaalipaikan varmistaneet Goldwell-värikilpailun työt. Kummankin valmennuksessa pyrittiin vahvistamaan tyttöjen heikommaksi kokemiaan alueita. Saana kilpailee kampaajasarjassa (ylh.) ja Ida parturisarjassa (alh.).

Kouvolan seudun ammattiopiston hiusalan opiskelija Saana Nurminen on selvittänyt tiensä ammattitaidon SM-kilpailuihin (Taitaja), jotka käydään Jyväskylässä 24.-26.4. Karsintakilpailuun osallistui ennätykselliset 61 kilpailijaa, joiden joukossa Saana oli viides.

KSAO:n toinen kilpailija, Ida Kolari jäi finaalipaikasta pisteen päähän ja sijoittui yhdeksänneksi. Tie Taitaja-finaaliin on tiukka, sillä loppukilpaluun pääsee vain kahdeksan suomen parasta Taitajaa. KSAO:lla oli myös kilpailijoita ilmastointiasennuksessa sekä sähköasennuksessa. Tällä kertaa tie nousi muilta kilpailijoilta pystyyn.

Saana jännitti

Ensimmäistä kertaa hiusalalla kilpaillut Saana kertoo jännittäneensä kisaa. ”Töiden tarkka aikataulutus helpotti, ja keskityin vain saamaan työt valmiiksi, sillä keskeneräisiä ei arvostella”. Karsintakilpailun tehtävät olivat miesten leikkaus ja väri sekä naisten pitkän hiuksen kampaus, molemmat mallipäähän. ”Miesten leikkauksen jälkeen oli hyvä fiilis, ja minulle jäi jopa aikaa reilusti. Mutta pisteytyksessä naisten kampaus meni kuitenkin paremmin”, Saana kertoo.

”Ilokseni voin todeta, että valmennettavana on ollut kaksi motivoitunutta ja ahkerasti harjoittelevaa kilpailijaa. Ja tietysti ammattitaidollisesti erittäin lahjakkaita opiskelijoita”, valmentaja Tarja Korjus kiittää. Tytöt harjoittelivat määrätietoisesti jo marraskuusta lähtien. ”Varmasti monella oli motiivina päihittää KSAO, koska olemme viime vuosina menestyneet hyvin. Ida jäi harmittavan lähelle finaalipaikkaa, mutta pienet piste-erot kertovat siitä, kuinka tiukka kahdeksan kärki oli”, Tarja summaa.

Molemmat tytöt Hair Openiin ja Goldwell-kisaan

Saana ja Ida on valittu myös Goldwell-värikilpailun finaaleihin, jotka käydään alan SM-kilpailujen (Hair Open) yhteydessä maaliskuussa Helsingissä. Finalistit on valittu kuvien perusteella, joita jokainen ammattiopisto on voinut lähettää kolme osallistujaa/sarja. Saana kilpailee kampaaja- ja Ida parturisarjassa. Kampaajasarjan finaaliin pääsi myös KSAO:n oppisopimusopiskelija Tiina Järvinen. Molempien sarjojen finaaliin pääsi kuusi parasta.

Goldwell-kisan lisäksi tytöt kilpailevat myös SM-mitaleista: Saana osallistuu Hair Openin junioripartureiden tekniseen sarjaan Ida junioriopartureiden kaupalliseen sarjaan.


"Olen todella ylpeä taas jälleen kerran meidän kilpailijoiden uskomattomasta asenteesta ja sitoutumisesta harjoitteluun ja kilpailemiseen. Tälläiset opiskelijat ovat mitä parasta mainosta ammattiopistolle."
- hiusalan lehtori Tarja Korjus

Taitaja-kilpailu on Skills Finland ry:n toiminnan näkyvin vuosittainen tapahtuma Suomessa. Se on maamme suurin ammatillisen koulutuksen tapahtuma. Kilpailuissa ratkotaan yli 40 lajin Suomen mestaruudet. Kilpailut on tarkoitettu alle 20-vuotiaille ammatillisessa koulutuksessa oleville nuorille. Vuosittain maassa järjestetään kymmeniä semifinaaleja, joihin osallistuu yli 1000 opiskelijaa. Finaalissa kilpailee yli 400 oman alansa osaajaa
 
Lisätietoa Taitaja-kilpailuista Skills Finland ry:n sivuilta.
skillsfinland.jpg