Espanjalaista energiaa
Teneriffalaisia työssäoppijoita KSAO:sssa
Julkaistu pe 25 huhti, 2008 09:15
Matka Taitaja 2008 -kilpailuihin taittui ratevasti. Laulu ja taputukset ryydittivät matkaa. Bussilastillinen terneriffalaisia sekä ksaolaisia caterin- ja hiusalan opiskelijoita matkasi kannustusjoukoiksi.
Kotiinlähdön kynnyksellä.
Catering-alan teneriffalaisopiskelijat tositoimissa harjoitusravintola Pikku-Kokissa.
Pere Garcia (vas) ja Sergio Manuel Garciá kiittivät ksaolaisten vieraanvaraisuutta. Viimeisenä päivänä päästiin herkuttelemaan Ravintola Pikku-Kokin suomalaisherkuilla. Puolukka taisi olla aika kirpeää ja porokin näytti ensialkuun vähän kumma

Lähes parikymmentä espanjalaista ensimmäisen vuoden hiusmuotoilun ja catering-alan opiskelijaa vietti runsaat kolme viikkoa työssäoppimassa ja tutustumassa Suomeen. Reissuun mahtui monenlaista mukavaa. Tutustuttiin Talliinnaan, käytiin Taitaja-kisoissa, saunassa ja uimassa sekä matkustettiin ensimmäistä kertaa elämässä junalla. Saarella kun ei juuri rautateitä ole. Iloinen joukko valloitti energiallaan ja jos englanninkieli tuotti vaikeuksia, kommunikointi sujui elehtimällä.

Ryhmän huoltaja, opettaja Sergio Beautell kiittelee ksaolaisten vieraanvaraisuutta: ”Meistä on pidetty todella hyvää huolta. Monenlaista ohjelmaa, kiinnostavia vierailukohteita ja koko ajan joku oppaana”, hän kiittelee. Kylmä ilmakaan ei ollut ikävää, päinvastoin. Ryhmä saapui lumimyräkän jälkeen ja lähti pois auringon paistaessa ja kevään tehdessä tuloaan. ”On mielenkiintoista nähdä muutos talvesta kevääksi – siitä olemme lukeneet koulussa, mutta en itse ole ennen nähnyt. Yhtäkkiä lumi on poissa ja on erilaista”, hän ihmettelee. Oppilaiden mielestä olisi voinut olla vähän lämpimämpääkin, vaikka lumisade olikin ihmeellistä.

Kotiinviemisenä uusia ideoita

Sergio Beautell työskentelee Puerto del la Cruzin I.E.S Maria Perez Trujillo -koulussa matematiikan opettajana. Aiemmin hän toimi valtion palveluksessa ja hänen intresseissään on kehittää koulutusta ja hyödyntää teknologiaa opetuksessa. Heillä ammatillinen koulutus ja lukio on yhdistetty saman katon alle. Kuitenkaan oppilailla ei ole mahdollisuutta opiskella molemmissa, vaan kun valinta on tehty opiskellaan joko ammatti tai suomalaista lukiota vastaava tutkinto.. Sergio onkin positiivisesti yllättynyt, että Suomessa on mahdollisuus yhdistelmäopintoihin. ”Todella hienoa, että teillä on mahdollisuus opiskella ylioppilaaksi ammatillisen koulutuksen ohella. Itse haluan ehdottomasti viedä tätä asiaa meillä eteenpäin. Käytännössä se olisi suhteellisen helppo toteuttaa, kun opettajat ovat saman katon alla”, Sergio miettii. Hän on myös vaikuttunut ammatillisten alojen opiskelijoiden mahdollisuudesta jatkaa opintoja vaikkapa yliopistossa – Espanjassa kun se ei kuulemma onnistu.

Espanjassa ammatillisen alan opinnot kestävät kaksi vuotta, sillä yleisaineita ei opiskella. Työssäoppiminen sijoittuu toisen vuoden loppuun paitsi catering-alan opiskelijoilla. He työskentelevät viiden tähden hotellissa kaksi päivää viikossa heti opiskelun alkumetreiltä. ”Se antaa opiskelijoille hyvän kuvan millaista työ on vaativassa hotellissa ja motivoi heitä. Vaikkakin he työskentelevät ns. vanhassa keittiössä – heitä ei vielä päästetä ykköskeittiöön. Mutta he tekevät aamiaisia ja lounaita hotellivieraille ja harjoittelevat respassa”, Sergio kertoo.

IES Maria Perez Trujillolla on ollut opiskelijavaihtoa neljän vuoden ajan Hollantiin, Saksaan ja Italiaan. Noin 50 opiskelijaa vuosittain lähtee ulkomaille – toivottavasti jatkossa myös uudelleen Suomeen.


Hyviä visiittejä

Opiskelijat olivat tyytyväisiä monipuoliseen ohjelmaan. Tosin kolmen viikon ohjelma oli niin tiukka, että työssäoloaika jäi hieman lyhyeksi. ”Jos jotain parannettavaa olisi, niin työssäpaikoilla voisi olla hieman kauemmin”, sanoo kondiittoriksi opiskeleva Pere Garcia. ”Taitaja-kilpailuissa oli mielenkiintoista käydä. Sain hyviä ideoita omaan tekemiseen”, hän sanoo. Ja lisää sitten, että haluaa kiittää kaikkien puolesta ksaolaisia isäntiä lämpimästi. ”Kaikki ovat olleet niin mukavia. Virallisen ohjelman lisäksi opiskelijat ovat opastaneet meitä, vieneet ulos tanssimaan ja olleet aivan mahtavia.”

Reissun päätteeksi ryhmä matkusti tutustumaan Helsinkiin. Osa oppilaista olisi jäänyt pitemmäksikin aikaa, osalla oli jo koti-ikävä. Sergio Beautell oli jo valmis kotimatkalle: ”Tämä on 24-tuntista hommaa”, hän huokaa pilke silmäkulmassaan. Ja toteaa, että hän ei ole ryhmän opettaja – heistä kun kukaan ei ollut vapaaehtoinen lähtemään näin pitkäksi aikaa. Matkustamisesta nauttivan Sergion oli siis ”uhrauduttava”. Aiemmin tutuiksi ovat jo tulleet Ruotsi ja Norja.