Puvut, lavastus, maskeeraus ja kampaukset
Lepakko-operetti oli iso projekti
Julkaistu ke 10 joulu, 2008 14:59

Pohjois-Kymen musiikkiopiston Lepakko-operetti sai ensi-iltansa Kouvola-talolla 14.11. Operetin puvustusta työstettiin KSAO:ssa kahden vuoden ajan. Viimeiset silaukset tehtiin juuri ennen h-hetkeä. KSAO:n opiskelijoiden kädenjälki näkyi myös lavastuksessa, maskeerauksessa ja kampauksissa.

Parinkymmenen esiintymisasun toteuttaminen operettiin ei ole ihan pikkujuttu. Puvustuksen osalta projekti käynnistyi jo toissa syksynä aikuisopiskelijoiden voimin Sirpa Soinisen ohjauksessa. Työtä jatkoivat kolmannen vuoden vaatetuksen artesaaniopiskelijat viime kevääseen saakka, ja syksyllä remmiin astuivat toisen vuoden opiskelijat Leila Rasin valvonnassa. Yhteistyötä musiikkiopiston kanssa on tehty jo vuosia ja homma on toiminut mallikkaasti. ”Puvut suunnittelee musiikkiopiston opperalaulun lehtori Marja Toppinen-Schumacher. Meidän opiskelijamme toteuttavat asukokonaisuudet ja toki saavat sanoa omia mielipiteitään ja ehdottaa muutoksia”, kertoo vaatetusalan opettaja Sirpa Soininen.

Vipinää viimehetkeen

Projekti oli pitkä ja koetteli kaikkien kärsivällisyyttä. Mutta hauskaa oli ja toteutus oli onnistunut. Kenraaliesityksessä huomattuja puutteita korjailtiin vielä ensi-iltapäivänä ja viimeiset viritykset saatiin juuri ennen h-hetkeä. Paula Pasanen ja Nora Grönlund ovat olleet produktiossa mukana ja toimivat esityksissä pukijoina. ”On ollut kivaa nähdä mitä lavan takana tapahtuu. Autamme pukemisessa ennen näytöstä sekä väliajalla. Ihan kiirettä pitää vaihtojen kanssa. Korjailemme myös irronneita nappeja tai revenneitä olkaimia”, tytöt kertovat.

Paulalla on teatterikokemusta ompelusta työssäoppimisjaksolta Bonnin oopperasta Saksassa. Nora on ollut töissä kesäteatterissa. On ollut antoisaa olla mukana projektissa. Tytöt kertovat oppineensa erikoisia työtapoja, joita ei normaaliopetuksessa käydä läpi. Teatterikärpänen on iskenyt Noraan, ja hän uskoo jatkossa työskentelevänsä teatterin parissa.

Kärsivällisyyttä tarvitaan

Oppimismielessä Lepakon kaltaiset projektit ovat avartavia. Ollaan tekemisissä oikean asiakkaan kanssa ja projekti on vietävä loppuun. ”Ehkä haastavimpia oppimisen paikkoja on tekeminen toisen suunnitelman pohjalta ja hyväksyä, että asiat voivat muuttua”, kertoo vaatetuksen opettaja Leila Rasi. ”Opiskelijoilta vaaditaan kärsivällisyyttä ja epätietoisuuden sietämistä, sillä kaikki ei etene meidän ehdoillamme. Heidän täytyy olla valmiita muuttamaan jo tehtyjä pukuja. Ja oppia ymmärtämään, etteivät vaaditut muutokset tarkoita, että työssä olisi jotain vikaa. Teatterimaailmassa vain tapahtuu niin”.


KSAO:n opiskelijat monipuolisesti mukana projektissa

Lepakon näytösten lavasteet ovat osin KSAO:n messu- ja näyttelyrakennuksen kolmannen vuoden opiskelijoiden työn tulosta. Lavasteet on suunnitellut Minna Kauhanen, joka piti opiskelijoille fondinmaalauskurssin ja teki pienoismallin lavasteista. Lavasteet toteutettiin Minna Kauhasen ohjauksessa. Sen pohjalta syntyi kolme suurta kankaista taustafondia, joihin miljööt on maalattu. ”Projekti on ollut ainutlaatuinen ja opiskelijat ovat päässeet näyttämään kyntensä käytännössä”, kertoo näyttelyrakennuksen opettaja Outi Pöysä. ”Taiteellinen toteutus on ollut erinomainen oppimistilanne – opiskelijoilta on vaadittu niin luovaa toteutusta kuin insinööritaitoja. He ovat saaneet itsenäisesti ratkaista toteutustapoja ja oppia niistä”, Outi toteaa. Taustafondien lisäksi opiskelijat ovat rakentaneet vanerista ns. juorutuolin, jossa istutaan kasvot vastakkaisiin suuntiin. He olivat myös mukana operetin lavasteiden pystytyksessä ensi-iltaa varten.

Mukana projektissa olivat myös parturi-kampaajaopiskelijat Eveliina Nisula ja Sini-Susanna Paavilainen sekä stylistiopiskelijat Marika Engberg ja Sini Värttinen, jotka suorittivat samalla osan työssäoppimisestaan projektin puitteissa. He ovat tehneet kampaukset ja maskeeranneet Lepakon esiintyjät kaikkiin näytöksiin. Tytöt ovat saaneet suunnitella toteutukset hyvin itsenäisesti Marja Schumacher-Toppisen ohjeistuksen pohjalta.

juhlakohtaus.jpg
Näyttelyrakennuksen opiskelijat toteuttivat Lepakko-operetin osan huikeista taustafondeista. Pääfondin on maalannut lavastaja Minna Kauhanen. Esiintyjen asukokonaisuuksien totetutuksen takana ovat vaatetuksen artesaaniopiskelijat. 
panorama.jpg

Toisen vuoden vaatetuksen opiskelijat opettajineen: opettaja Sirpa Soininen (vas), Mari Salpamäki, opettaja Leila Rasi, Paula Laine, Kiira Kesto, Paula Niemelä, Sini Hämäläinen, Nora Grönlund. Edessä vasemmalta: Niina Kivistö, Paula Pasanen