KSAO: opiskelijat saivat huomiota Helsingin muotimessuilla
Yhteisprojektissa huippusuunnittelijoiden kanssa
Julkaistu ti 02 marras, 2010 08:54
Toteuttaminen vaati luovuutta ja kekseliäisyyttä, mutta sehän ei tytöiltä puuttunut. Tilanteisiin sopeudutaan leikkuu yhdessä Janne Renvallin kanssa.
Vaatetuksen opiskelijat opastivat kävijöitä valmistamaan suunnittelemiaan tuotteita. Suursuosion saaneen liivi-huivin materiaalit loppuivat parissa tunnissa. Parhaimmillaan tehtaalla työskenteli kymmenen asiakasta yhtaikaa.
Muotitehtaan tytöt saivat valtavasti kiitosta suunnittelijoilta, politiikoilta ja tarinankirjoittajilta. Marianna Rahunen (vas) Elina Kaartinen, Sanna Peltola, Hanna Alanen, Satu Susanna Seppälä takan vas. Saara Lampinen, Anu Reijonen, Leena Luoma.
Maarit Kalmakurki ja Risto Autio avaavat suunnitelmaa tarinan kertojalle.
Tarinasta tuotteeksi vaatteen valmistusta. Tytöt sovittavat ja suunnittelevat Antti Asplundin kanssa. Taustalla tilannetta seuraa Jukka Rintala.
Tarinoiden perusteella suunniteltu asu luovutettiin asiakkaalle yhdessä suunnittelija Maarit Kalmakurjen kanssa. Tytöt Jani Toivolan haastateltavina.

KSAO:n vaatetusalan opiskelijoiden, Tekstiili- ja vaatetusteollisuus ry:n (Finatex) ja Fin Brands Oy:n  Muotitehdas-messukonsepti veti väkeä lokakuun puolivälissä pidetyillä Helsingin muotimessuilla. Messuosastolla ohjattiin kuluttajia valmistamaan opiskelijoiden suunnittelemiaan tuotteita. Opiskelijat toteuttivat myös yhdessä suunnittelijoiden ja poliitikkojen kanssa Tarinasta tuotteeksi –työnäytöksen.

Liivi-huivista hitti
Vaatetusalan opiskelijat Marianna Rahunen, Elina Kaartinen, Sanna Peltola, Hanna Alanen, Satu Susanna Seppälä, Saara Lampinen, Anu Reijonen ja Leena Luoma olivat suunnitelleet messuille neljä tuotetta: pullokassin, huivin, liivin ja liivi-huivi-yhdistelmän. Muotitehtaalla kävijät saivat valmistaa tuotteet opiskelijoiden ohjauksessa.  ”Liivi-huivi oli todella suosittu ja materiaali loppui kesken parissa tunnissa”, kertoo vaatetuksen opettaja Miia Ojalainen. ”Muutoinkin Muotitehdas oli todella suosittu ja sai paljon kiitosta Finbandiltä, Finatexiltä, suunnittelijoilta sekä kuluttajilta. Tehdas herätti huomiota myös muissa osastoissa suuren kävijämäärän takia”, Ojalainen iloitsee.

Opiskelija Anu Reijonen pitää kokemusta rikastuttavana: ”Oli tietysti hienoa suunnitella omia tuotteita ja saada niitä messuilla tekoon, mutta parasta oli yhteistyö ammattilaisten suunnittelijoiden kanssa. Pääsimme toteuttamaan mitä erilaisimpia luomuksia. Ja tietysti oli mahtavaa saada positiivista palautetta messuvierailta”, Anu iloitsee.

Tarinasta tuotteeksi
Muotitehtaan yhteydessä toimi Tarinasta tuotteeksi - työnäytös.  Kuluttajille oli järjestetty viime keväänä kirjoituskilpailu, jonka kolme parasta tarinaa oli valittu työnäytökseen. Tarinan pohjalta vaatesuunnittelija- poliitikkopari suunnitteli asun tarinan kirjoittajalle. Asu suunniteltiin messuosastolla, ja KSAO:n opiskelijat toteuttivat suunnitellun mallin työnäytöksenä.  Messuvierailla oli mahdollisuus seurata työn etenemistä suunnittelusta luovutukseen esiintymislavalla asiakkaalle.

Työparit olivat vaatesuunnittelija Antti Asplund ja poliitikko Maria Tiura, vaatesuunnittelija Maarit Kalmakurki ja poliitikko Risto Autio sekä vaatesuunnittelija Janne Renvall sekä projektin äitihahmo Fin Brands Oy:n  omistaja Jaana Paavilainen, joka tuurasi estynyttä poliitikkoa.

Muotitehtaaseen pääsystä kilpailtiin
Muotitehdas-konsepti toteutettiin ensimmäisen kerran Finnish Catwalk –muotimessuilla elokuussa. Yhteistyössä ovat mukana Tekstiili- ja vaatetusteollisuus ry, Finatex ry ja Sovita Oy. KSAO:n opiskelijat valikoituivat yhteistyökumppaneiksi kilpailun kautta. Muotitehtaan tyttöjen sparraajina olivat myös vaatetuksen opettajat Miia Ojalainen, Sirpa Soininen ja Merja Partanen. Opettajien mukaan projekti oli haastava mutta erittäin antoisa. Se poiki paljon uusia ideoita kehittää asioita eteenpäin ja toi uusia mahdollisuuksia opiskelijoille, opettajille sekä koko vaateteollisuuden uudelleen esille tuomiseen.