Ravintola-alan opiskelijat kisaavat Kotkassa 12.-13.
Kokkikilpailu Kultainen Kapusta
Julkaistu ma 29 syys, 2008 13:00

Venäläinen kokkikilpailu Kultainen Kapusta on rantautunut rajan tälle puolelle. Kilpailunon ideoinut yleissivistävän ja ammatillisen koulutuksen komitea Pietarista. Se on suunnattu ammattiopistojen ravintola-alan opiskelijoille Etelä-Suomessa ja Venäjällä. Mukana kilpailussa ovat KSAO, Etelä-Karjalan ammattiopisto (EKAMO), Etelä-Kymenlaakson ammattiopisto (EKAMI) sekä kolme opinahjoa Venäjältä. Kilpailun kautta opiskelijoilla on mahdollisuus mitata omaa ammattitaitoaan suhteessa muiden ammattitaitoon, kehittää taitojaan ja esiintymiskykyään sekä luoda uusia ideoita.

KSAO:sta kilpailuun ovat ilmoittautuneet 3. luokan ravintolakokkiopiskelijat Niko Pyötsiä ja Jyri Taskinen. Kilpailuun osallistuu kuusi kahden hengen joukkuetta, joista kolme on Venäjältä. Kilpailijat tekevät neljä alkuruoka-, pääruoka- ja  jälkiruoka-annosta.

Kilpailun kriteerit:

  • kilpailutöiden tulisi edustaa nykyistä elämäntyyliämme ja vaihtelevaa sekä ravitsevaa ruokaa
  • ruokalajien tulisi olla nykyaikaisista raaka-aineista oikeaoppisesti valmistettua
  • esillelaitossa ja tarjoilussa tulisi kiinnittää huomiota gastronomian sääntöjen
    lisäksi myös yksilöllisyyteen


”Pääraaka-aineina ovat kokonainen broileri ja kirjolohi. Tutut raaka-aineet, mutta harvinaiset, koska todella harva alan yritys käyttää kokonaisia broilereita. Esimerkiksi kokonaista broileria ei edes saa tuoreena, ainostaan pakasteena” kertoo Kuusankosken catering-alan opettaja Antti Multanen. Hän toimii KSAO:n joukkueen valmentajana.

Opiskelijat ovat aloittaneet treenaamisen kilpailuun Antin johdolla. ”Olemme aloittaneet harjoittelun opettelemalla kokonaisen kalan nylkemistä ja kuinka se tehdään nopeasti”, Jyri Taskinen kertoo. Kilpailuun osallistuminen vaatii jonkin verran lisätyötä koulunkäynnin päälle, mutta se on ihan hauskaa”, Jyri kertoo. Kilpaileminen ei ole pojille entuudestaan tuttua, Taitaja-kilpailuissa on käyty katsomassa muiden taiteilua. Jatkossa kilpailua on tarkoitus järjestää vuorovuosin Venäjälla ja Suomessa. Ensi vuonna kilpailut järjestetään Venäjällä Leningradin alueella.