Ulkomaille voi lähteä myös tekniikan alalta
Julkaistu to 11 maalis, 2010 09:41
Emma hitsaa. Kaksoistutkintoa suorittavan Emman opiskelu on monipuolista. Osa ylioppilaskirjoituksista on tehty jo syksyllä – nyt keväällä loput. Jonka jälkeen pääsee reissuun. ”Yhdistelmäopintojen raskaudesta varoiteltiin turhaan etukäteen. Ei se ole niin rankkaa kuin peloteltiin – pitkiä päiviä on joissakin jaksoissa, kun osa opinnoista suoritetaan iltalukiossa”, Emma kertoo.
Eikun maailmalle. Lähtöä odottavat Jussi Nurkka (vas.), Marko Seitsonen, Jere Luhio, Emma Kajander ja Jussi Koirikivi.

Kansainvälinen työssäoppiminen on perinteisesti ollut etenkin Kulttuurin ja Liiketalouden opiskelijoiden suosiossa. Tänä vuonna ulkomaanvaihtoon lähtee ennätysmäärä myös tekniikan alan opiskelijoita.  Runsaat parikymmentä puu-, sähkö-, LVI- ja laboratorioalan opiskelijaa pääsee kevään mittaan reissuun.

Putkiasentajaopiskelijoista kansanväliselle top-jaksolle lähtee yhdeksän opiskelijaa, kun aikaisempina vuosina lähtijöitä on ollut pari kolme. Saksan Bergheimiin matkaavat Jussi Nurkka, Emma Kajander, Jussi Koirikivi sekä Espanjaan, Malagaan suuntaavat Marko Seitsonen ja Jere Luhio odottavat lähtöä innolla. Reissuun lähtee myös muiden alojen opiskelijoita, joten matkaseuraa riittää.

Eikun reissuun

Hienointa on päästä ulkomaille ja pois normaaliympyröistä. ”Kiva nähdä miten homma toimii muualla. Ja onhan siitä hyötyä, että on jo ollut ulkomailla jos tulevaisuudessa haluaa lähteä vaikkapa töihin muualle”, kaksoistutkintoa suorittava Emma heittää. Osalle porukasta matkustaminen on jo tuttua perheen kanssa tehtyjen lomamatkojen kautta, osa hyppää lentokoneeseen ensimmäistä kertaa.

Lähtöön on jo valmentauduttu, sillä kansainväliselle top-jaksolle lähtijöiden on suoritettava Kansainväliset taidot –opintojakso ennen reissua. Vähän ennen h-hetkeä prepataan kielitaitoa vielä kielikurssilla. ”Vaikka kuulemma Espanjassa eivät puhu juurikaan englantia”, Marko huomauttaa. Malagaan lähtijöille onkin tiedossa espanjan kielen alkeiskurssi. Paikan päällä voi myös osallistua intensiivikurssille heti top-jakson aluksi.

Emman lisäksi myös Marko ja Jere suorittavat kaksoistutkintoja ja kielopintoja opiskellaan lukion kursseja vastaava määrä. Jussi Nurkka myöntää, että englannin opiskelu olisi tärkeää, mutta ei silti kaipaa enempää kieltenopintoja. ”En jaksaisi opiskella enempää kieliä, vaikka kyllä haluaisin osata englantia hyvin”, Jussi nauraa. Mutta uskoo kuukauden ulkomaanjakson parantavan hänenkin kielitaitoaan.