Ammatillinen koulutus tarjoaa monta vaihtoehtoa
Kansainvälisyyttä ja yhdistelmäopintoja
Julkaistu ma 01 maalis, 2010 08:11
Eero Mäkelä, Kata-Riina Tikka, Sonja Kelin sekä vaatetuksen opiskelija Anni Turman hurmaavassa Firenzessä.
Viehättävä kaupunki tarjoaa silmänruokaa.

Ammattiopistossa ei kuluteta pelkästään koulun penkkiä. Opiskelu on monipuolista ja tekemiseen kannustavaa. Opiskelijat toteuttavat projekteja, näytöksiä, messuja ja teemapäiviä ravintoloissa. Kansainvälinen toiminta on vilkasta – kolmannen vuoden aikana opiskelijoilla on mahdollisuus lähteä työssäoppimisjaksolle ulkomaille. Kouvolan seudun ammattiopistossa voi myös suorittaa kaksoistutkinnon – eli valkolakin ja ammatillisen tutkinnon kolmessa vuodessa. Koko lukion oppimääärän suorittamiseen menee neljä vuotta. Ammattiopistosta valmistuva saa yleisen jatko-opintokelpoisuuden.

Kansainvälisyyttä ja yhdistelmäopintoja

Liiketalouden toimipisteessä on aktiivisia opiskelijoita. Moni opiskelee yhdistelmätutkintoa ja suuntaa kansainväliselle työssäoppimisjaksolle. Niin myös datanomiopiskelija Eero Mäkelä ja merkonomiopiskelija Sonja Kelin, jotka olivat työssäoppimassa Italiassa. Kuukausi lämpimässä Firenzessä vierähti hetkessä ja matkaan tarttui italian alkeiden lisäksi rutkasti kokemuksia ja hauskoja hetkiä.

Työpaikkana Eerolla oli internetkahvila, jossa hän myi latauskortteja, latasi puheaikaa puhelimiin ja palveli asiakkaita englanniksi ja vähän myös italiaksi. ”Työ oli mukavaa juuri asiakaskontaktien vuoksi. Datanominkin on hyvä huomata asiakaspalvelun merkitys”, Eero heittää. ”Mukavinta oli oppia tuntemaan asiakkaita, joista osa oli todellisia persoonia”.

Sonja Kelin työskenteli Kata-Riina Tikan kanssa neljän tähden hotellissa asiakaspalvelussa. He tekivät asiakastyytyväisyyskyselyä, jolla kartoitettiin hotellivieraiden tyytyväisyyttä huoneiden tasoon, palveluihin, siisteyteen ja ruoan laatuun. Työkielenä oli englanti. Sonja on tyytyväinen etenkin lausumisen paranemiseen: ”Hotellissa työskenteli paljon brittejä, jotka opastivat ääntämisessä. Kun kuukauden ajan on puhunut pääosin englantia, on lausuminen parantunut huomattavasti”.

Sekä Eero että Sonja lähtisivät oitis uudelleen kansainvälisyysjaksolle. Heille oli opintojen alusta asti selvää, että ulkomaille lähdetään. Eero halusi Italiaan. Sonja mietti aluksi Skotlantia, mutta mieli vaihtui hakuprosessissa. Valinnan varaa opiskelijoilla on rutkasti. Ammattiopiston yhteistyömaat ovat Saksa, Espanja, Italia, Malta, Iso-Britannia, Ruotsi, Viro, Venäjä, Islanti, Ranska ja Hollanti. Yhteistyökouluista tulee vastavuoroisesti Suomeen opiskelijoita viitisenkymmentä.

KSAO:n tarjonta yhteishaussa