Onnittelut hienosta työstä
Harjakaiset Pilkanmaalla
Julkaistu ke 24 helmi, 2010 15:36
”Pertti Lindroos on omakotitalohankkeen alullepanija toimiessaan koulutuspäällikkönä Naukiossa vuonna 2008”, kertoi Risto Volanen (kesk.). ”Aluksi uumoiltiin viittä tonttia, nyt taloja nousee kaksi ja sitten katsotaan miten toimintojen keskittäminen Tornionmäkeen vaikuttaa”. Oikealla Kastellitalojen Petri Rytikangas.
On aika viettää työn juhlaa. Ensimmäisen talon kunniaksi vedettiin lippu salkoon. Harjakaiset jatkuivat Naukion toimipisteessä perinteisesti hernerokan merkeissä

Pilkanmaan talonrakennushankkeessa vietettiin työn juhlaa 13.2. aurinkoisessa pakkassäässä. Ensimmäinen Kastelli-omakotitalo on noussut harjakorkeuteen. Työhön on osallistunut KSAO:n opiskelijoita talonrakennuksen lisäksi lvi-, sähkö- kuin pintakäsittelyalalta. Hankkeen vetovastuussa on Risto Volanen.

Ensimmäinen talo sai rakennusluvan vuosi sitten. Rankka talvi on tuonut haasteensa rakentamiseen. ”Aamulla saa ensin tehdä pari tuntia lumitöitä”, Risto Volanen nauraa. Ja kertoo kovan pakkasen hankaloittaneen hommaa. Mutta aikataulussa on pysytty ja toinenkin talo on jo saatu alulle. Pitkästä tavarasta ei taloja kuitenkaan rakenneta, vaan talojen osat toimittaa Kastelli. ”Meidän toimituksemme on pitkän tavaran ja elementtitoimitusten välimuoto”, kertoo Kastelli-talojen auktorisoitu talomyyjä Petri Rytikangas. Eli tavara tulee osina, mutta sitä on kuitenkin työstetty. ”Kastelli sopii juuri tällaiseen tarkoitukseen. Muuten prosessissa ei oppisi paljoakaan, jos kokoaa vain elementtejä”, Rytikangas jatkaa. Kastellin asentajat käyvät myös työmaalla aika ajoin.

Taloa rakentavat pääasiassa kolmannen ja toisen vuoden opiskelijat. Ensimmäisen talon pihalle on myös nousemassa autotalli. Toisen talon perustuksia tekevät myös ensmmäisen vuoden opiskelijat. Työmaalla on myös luokkatilana toimiva parakki, jossa pidetään teoriatunteja. 


 

Talo on noussut harjakorkeuteen ripeästi - rakennuslupa saatiin vuosi sitten. Opiskelijoille rakennustyö on motivoivaa - kätten työn jälkeä ei tarvitse purkaa kuten harjoitushallissa.
Sisätiloissa on päästy lvi- ja sähköasennusvaiheeseen. Kirpeässä pakkasessa on mukava päästä välillä suojaan. LVI-alan opiskelijat ovat olleet työmaalla pariin kolmeen otteeseen.
Talon pihaan on noussut myös autotalli.