Venäläisen ruoan viikot
Julkaistu ma 15 helmi, 2010 14:54
Venäläisessä keittiössä leivotaan runsaasti.
Opiskelija Dasha Yakovishina, opettaja Nadezchda Mudraya ja uunituore piiras.

Helmikuussa saatiin Utinkadun ravintola Pikkukokissa herkutella venäläiseen tapaan. KSAO:n yhteistyökoulun opettajat Marina Gadaeva, Nadezchda Mudraya  ja Galina Karpunicheva sekä ravintotalouden opiskelija Dasha Yakovishina Vologdasta kouluttivat KSAO:n opiskelijoita venäläisen keittiön saloihin viikon ajan.

Vologdan kooperatiivisen Tehnikumin kanssa on tehty yhteistyötä jo vuosia liiketalouden saralla – nyt yhteistyötä haluttiin laajentaa myös ravitsemusalalle. Opettaja Tuija Kaitarinne-Kunnari oli tyytyväinen ruokavaihtoon. ”Opiskelijoilta saatu palaute oli positiivista. Ruoat sinänsä eivät olleet meille niin vieraita, sillä etenkin tällä alueella keittiö on saanut paljon vaikutteita Venäjältä ja Karjalasta.

Kaitarinne kertoo havainneensa eroja venäläisen ja suomalaisen opetustavan välillä. ”Meillä opetus on enemän opiskelijalähtöistä ja itsenäistä. Venäläisessä opetuksessa opettajan rooli on vahva ja hän ohjaa opetusta koko ajan. Opiskelu on kurinalaisempa - meillä opiskelijat saavat enemmän vapauksia.

Tyypillistä venäläiselle keittiölle on runsas juuresten, rasvan ja maitotaloustuotteiden kuten smetanan ja rahkan käyttö.  Raaka-aineet ovat Suomessa jalostetumpia. Esimerkiksi jauheliha jauhetaan Venäjällä itse. Viikon aikana maisteltiin stroganoffia, paistia talon tapaan, Borchkeittoa, seljankaa sekä erilaisia piirakoita. ”Venäläisessä keittiössä leivotaan selkeästi enemmän kuin suomalaisessa”, Kaitarinne-Kunnari kertoo.

KSAO:n opiskelijat ottavat mallia.
Vologdalaiset opettajat Galina Karpunicheva (oik.), Marina Gadaeva ja Nadezchda Mudraya.
Anna Ahonpää oli pukeutunut venäläiseen juhla-asuun tarjoillessaan ravintola Pikkukokissa.