World Skills, Calgary 2009:
Tarja Korjuksen valmennettavalle kultaa
Julkaistu ke 07 loka, 2009 09:00

suurbanneri.jpg

KSAO:n lehtorin, hiusmuotoilun Skills-lajipäällikkö Tarja Korjuksen valmennettava Elina Salminen taituroi kultaa ammattitaidon maailmanmestaruuskilpailuissa (World Skills) Kanadan Calgaryssä syyskuussa. Elina valittiin myös Suomen parhaaksi kilpailijaksi 36 pisteen ylivoimalla. Hän oli toiseksi paras kaikista kilpailuun osallistuneista kilpailijoista jääden vain neljä pistettä parhaasta. Tarjan lisäksi  Elinan valmennustiimiin kuuluvat Katri Pokkinen Porvoon ammattiopistosta, joka toimi myös kilpailujen experttinä, Petri Sipiläinen PS Hiusstudiosta sekä Leena Ronkainen Salon Leena Kolarista.

Tarja Korjuksen mukaan Elinan kilpailusuoritukset menivät aivan nappiin. ”Olemme todella ylpeitä Elinan suorituksesta. Ennen kilpailua puhuimme epäonnistumisen riskistä ja todennäköisyydestä – olihan tehtävänä kahdeksan kilpailusuoritusta. Kun ei epäonnistumista viimeiseen päivään mennessä ollut tullut, jännitys oli huipussaan. Elinan kantti kesti ja tuloksena kultaa”, Tarja iloitsee.

Tuomaristo oli todella vaikuttunut Elinan rauhallisuudesta ja huikeasta ammattitaidosta. Kirurgintarkka työ toi ylivoimaisen voiton: ero toiseksi tulleeseen Italian edustajaan oli kilpailujen suurin 27 pistettä. Elina valittiin myös Suomen parhaaksi kilpailijaksi 36 pisteen ylivoimalla. Hän oli toiseksi paras kaikista kilpailuun osallistuneista 900 kilpailijasta jääden vain neljä pistettä parhaasta.

Menestyjät palkittiin ministeriössä

Kanadassa menestyneet nuoret palkittiin 2.10.2009 opetusministeriössä. Ministeri Henna Virkkunen kiitti ammatillisen koulutuksen tasoa Suomessa. Hän nosti esiin myös Elinan huikean suorituksen - kilpaiilun toiseksi parhaat pisteet.

Systemaattista valmennusta

Hiusmuotoilun valmennusta on kehitetty määrätietoisesti vuoden 2005 Helsingin MM-kilpailuista lähtien avoimempaan suuntaan. Valmennuksesta alettiin tiedottaa opettajille ja aloitettiin koulutus, jonka tavoitteena oli kilpailutietämyksen lisääminen. Kilpailijoiden karsintoja systematisoitiin ja valmennustiimiajattelua lähdettiin kehittämään silloisen lajipäällikön Petri Sipiläisen johdolla. Helsingistä ja Japanista saatiin valtavasti tietoa, jota on kyetty hyödyntämään valmennuksessa.

Kohti Calgaryä valmennustiimin roolit selkeytyivät ja käyttöön otettiin valmennusrengasajattelu ja kolmiportainen valmennusmalli, jossa valmennuskausi jaettiin perus-, huippu- ja maajoukkuevalmennukseen. Karsintatyöt suunniteltiin niin, että ne tukivat kilpailutöitä. Kilpailijoiden motivaatio harjoitteluun säilyi, sillä kisapaikka oli ansaittava karsintojen kautta. Tavoitteellinen, kurinalainen ja systemaattinen valmennus sekä kilpailijan huikea lahjakkuus ja motivaatio kirkastivat Helsingin ja Japanin pronssimitalit kullaksi.
 

elinantyöt.jpg
Elina Salmisen taiturimaiset työt onnistuivat täydellisesti - tuloksena maailman mestaruus sekä Suomen joukkueen parhaan titteli. Kilpailutöiden suunnittelussa on käytetty hyväksi etenkin Japanin MM-kilpailuista saatua kokemusta. Väriä on lisätty, jotta pärjättäisiin räväköiden aasialaistöiden joukossa - ja se kannatti.