Työelämässä oppiminen vahvisti alavalinnan ja Veera valmistuu parturi-kampaajaksi nyt jo toisen lukuvuoden päättyessä.
Julkaistu to 14 maalis, 2019 16:38

Työelämässä oppiminen vahvisti alavalinnan ja

Veera valmistuu parturi-kampaajaksi nyt

jo toisen lukuvuoden päättyessä.

 

Paka17 opiskelija Veera Mannari päätyi alalle, koska opiskelutilat olivat niin ”siistit”. Ei siinä kuitenkaan ole koko totuus. Veera on visuaalinen käsillään tekijä. Aloitettuaan opiskelut alan sosiaaliset vaateet osoittautuivat somesukupolven edustajalle  kuitenkin melkoisen haastaviksi. Koskaan ei Veera ollut tullut ajatelleeksi kuinka läheiseen kosketukseen asiakkaiden kanssa alalla joutuu ja jossain vaiheessa jopa alan vaihto kävi hänen mielessä. Kaiken muutti kuitenkin ensimmäinen työelämän oppimisjakso, jonka hän meni suorittamaan viime keväänä parturi-kampaamo Liinaharjaan. Veera antaakin suuren kiitoksen yrittäjä Pauliina Hirvoselle, joka tarjosi Veeralle harjoittelujakson jälkeen myös kesätyöpaikan yrityksessään.

 

Jos onkin Veeralla ollut epäilyksiä alavalinnastaan, ei hänen kykyjään opettaja Tarja Korjus ole epäillyt missään vaiheessa. Päinvastoin. Korjuksen mukaan Veera osoitti jo ensimmäisen vuoden syksyllä erityistä lahjakkuutta hiusten leikkaamisessa ja kolmiulotteisessa hahmottamisessa, mitä alalla juuri tarvitaan. Jo tuolloin opettaja väläytti Veeralle mahdollisuutta valmistua kolmen vuoden sijaan kahdessa. Se vaati kuitenkin mahdollisuutta suorittaa tutkinnon osia yrityksissä työskentelemällä. Työelämässä oppimisjaksoihin lisättiin tutkinnon osia, jotka muuten suoritettaisiin oppilaitoksessa vasta kolmantena vuotena.  Korjus ei säästele kiitossanoja puhuessaan yrityksistä, joissa Veera sai mahdollisuuden oppia alaa. Parturitekniikoita Veera opiskeli Parturi-kampaamo Sari Lahdessa ja hiushuone Pixiessä Kuusankoskella perehdyttiin Carolina Hermusen ja Suvi Salmisen ohjauksessa kampaajatekniikoihin ja värjäyksiin. Yrityksissä Veera sai myös opiskella hiusalan yritystoimintaa.

 

Veera valmistuu nyt keväällä 2019. Mutta haasteita riittää. Ensi viikolla hän lähtee Hollantiin työelämän oppimisjaksolle neljäksi viikoksi Abeda Collegeen Rotterdamiin.  Samalla matkalla Veera osallistuu 1. huhtikuuta Pohjois-Hollanissa Leeuwardenin kaupungissa ROC Friese poort -oppilaitoksen järjestämään Crea Party-kilpailuun. Kisat ovat kutsukisat, joihin haettiin kansainvälisiä kilpailijoita.  Oppilaitos on toinen Hollannissa oleva yhteistyöoppilaitoksemme. KSAOn kv-koordinaattori Auli Haapajärveltä oli kysytty mahdollista osallistujaa KSAOsta. Tiedusteltuaan asiasta edelleen opettaja Tarja Korjukselta ei osallistujaa tarvinnut kauan miettiä. Veera kilpailee Hollannissa morsiuskampaus-sarjassa. Korjus lähtee myös itse kisapaikalle mukaan, sillä sekä hän, että Veera osallistuvat kutsuttuina tuomareina muihin kilpailusarjoihin.

 

Kilpailutehtävä ja säännöt saatiin toissapäivänä ja niihin harjoitellaan niin paljon kuin tällä aikataululla keretään. Itse kilpailutehtävä tulee suorittaa 90 minuutissa.

 

Veera on juuri täyttänyt 18 vuotta. Tulevaisuus valmistumisen jälkeen on vielä avoinna.  Asenne on kuitenkin hänellä kohdallaan, sillä valmistuminen ja muu sen ympärillä on vienyt Veeran ajasta leijonan osan. Hevosille ja muulle vapaa-ajantoiminnalle ei juurikaan ole jäänyt aikaa. Valintakysymyksiähän nämä kuitenkin aina ovat ja tekemällähän sitä oppii.