Suomelle tekniikan lajeissa kaksi pronssia EuroSkills-kisoissa
Julkaistu to 04 loka, 2018 09:51

Suomelle tekniikan aloilta kaksi pronssia EuroSkills-kisoissa

Budapestissä järjestettiin viime viikolla EuroSkills-taitokisat opiskelijoille. Kahden vuoden välein järjestettävässä kisassa suomalaisten tuliaisina oli tällä kertaa tekniikan aloilta kaksi pronssimitalia, kun Joonatan Kivelä (kuvassa vas.) Oulun seudun ammattiopistossa sijoittui kolmanneksi elektroniikkasarjassa ja Samu Lahti Tampereen ammattikorkeakoulusta niin ikään kolmanneksi automaatioasennuksessa.

Näissä lajeissa asiantuntijoina toimivat suomalaiset Jari Koskinen Kouvolan seudun ammattiopistosta elektroniikassa ja Jarmo Kainumaa Länsi-Uudenmaan ammattiopistosta automaatioasennuksessa.

Jari Koskisen mukaan suomalaiskisaajien edellytyksiä pärjätä EuroSkills- ja WorldSkills-kilpailuissa heikentää se, ettei meillä ole mitään rahoitusta tällaiseen toimintaan. - Muutamien tuhansien eurojen kustannuksista vastaavat kilpailijoiden ja experttien koulut. Koska koulutuksesta on karsittu rahoitusta hyvin raskaasti, tällainen toiminta kuihtuu kohta kokonaan, Koskinen pelkää.

- Toivoisimme kovasti, että yritykset ja ammattiliitot ottaisivat osaa kustannusten jakamiseen, kuten monissa Keski-Euroopan maissa, jotka menestyvät meitä paljon paremmin. Venäjän menestys taas perustuu valtion antamaan runsaaseen tukeen, Koskinen muistuttaa.

Hänen mukaansa erityisesti elektroniikassa ja automaatiossa kilpailijat ovat yleensä siinä vaiheessa, että he ovat aloittaneet juuri ammattikoulun jälkeiset opinnot ammattikorkeakoulussa. - Sellaisille yrityksille, joilla on vaikeuksia saada hyvin työntekijöitä, tällaisen huippuosaajan tukeminen ja kiinnittäminen yritykseen on varmasti hyvä investointi tulevaisuudessa.

Ensi vuonna kilpaillaan taas WorldSkills-taitokisat Venäjän Kazanissa. Elektroniikassa on mukana 28 maata. Elektroniikkalajin kilpailijakarsinnat pidetään Kouvolassa marraskuussa. Tyypillisesti elektroniikkalajin kilpailijat tulevat ammatillisen koulutuksen puolelta ja jatkavat opintojaan seuraavalla asteella. Mukaan voi kuitenkin hakeutua myös sellaiset henkilöt, jotka ovat muuten hankkineet elektroniikka-alan taitoja vaikka innokkaalla harrastamisella.

Linkki alkuperäiseen artikkeliin: