Taivaanraapijat romaaniin pohjautuvan uuden suomalainen musikaalin työryhmässä mukana myös ksaolaisia.
Julkaistu pe 10 elo, 2018 09:36
Anu ja Minttu Lehtonen sekä Katarina Anttila työn touhussa

Haminassa Bastionin linnoitusnäyttämöllä nähdään 17.8. alkaen uusi suomalainen musikaali Taivaanraapijat.

Musikaali pohjautuu Antti Tuurin samannimiseen romaaniin, joka kertoo amerikansuomalaisista pilvenpiirtäjien rakentajista New Yorkissa 1900-luvun alussa.

Musikaalin on käsikirjoittanut Tuurin romaanin pohjalta Jalle Niemelä, joka myös ohjaa teoksen. Folk-perinteestä kumpuavat sävellykset ja sanoitukset ovat Esa Kaartamon ja Kari Pyrhösen.

Taivaanraapijat on kiehtova kertomus amerikansuomalaisista unelmien kaupungissa, jota rakennettiin kiihkeästi viime vuosisadan alussa – ja varsinkin ylöspäin. Intiaanien ohella ”finskit” niittivät mainetta rakennusmiehinä, joita ei huimannut, vaikka pää hipoi pilviä. Ja työ oli todella juuri sitä, josta kertovat valokuvat parin sadan metrin korkeudessa palkilla istuvista rakentajista. Työturvallisuudeksi riitti tarkka askel.

Musikaalin päähenkilö on Kauhavalta New Yorkiin muuttanut parikymppinen Jussi Ketola. Nuorukaisen kasvutarinaan mahtuu draamaa rakkaudesta kipeisiin vastoinkäymisiin ja ihmisen elämän tarkoituksen ihmettelemiseen.

Musikaalin työryhmässä mukana myös ksaolaisia!
KSAOn 2. vuoden kosmetologiopiskelijat Minttu Lehtonen ja Katarina Anttila kuuluvat produktion maskitiimiin. Katarina itse on Haminasta ja opiskelee täällä Kouvolassa. Maskitiimiä ohjastaa niin ikään meiltä muutamia vuosia sitten hiusalalta valmistunut Anu Lehtonen, joka laajentaa tätä nykyä osaamistaan maskeeraajaopinnoilla. Myös KSAOn hiusalan opettaja Tarja Korjus on mukana vastaten näyttelijöiden hiuksista kampauksineen. Homma ei olekaan aivan helppo. Kampausten täytyy ilmentää roolihahmojen yhteiskunnallista asemaa ja tilannetta ei helpota se, että näyttelijällä saattaa olla useampi roolihahmo. Näyttelijöitä on kaikkiaan 18.

- Sama hahmo saattaa lisäksi esiintyä eri vuorokauden aikaa, jolloin hänellä pitää olla esimerkiksi yöllä letit ja yömyssy ja päiväsaikaan taas näyttävä kampaus. Joskus mennään tekoleteilläkin. Lisäksi hiusten värit ja mallit täytyy sopia ajankuvaan. Otsatukkaa ei ollut tuolloin ja yksi vaaleahiuksinen näyttelijä sai radikaalisti mustan hiusvärin paljailla ohimoilla ja irokeesilla. Tuohon aikaan käytettiin myös paljon hattuja mikä sekin asettaa omat haasteensa kampauksille. Jos naisten hiukset ovatkin työläitä tässä produktiossa, niin miesten onneksi melko helppoja, kun kyseessä on tavallisia  tuon ajan työmiehiä, Tarja painottaa.

Mintulla ja Katarinalla on hyvä 1. lukuvuonna hankittu ehostusosaaminen, mikä on antanut heille varmuutta. Opiskeluihin kuului mm. showmeikkien tekoa. Koko 30 henkisen työryhmän hyvä ilmapiiri, tuki ja kannustus on antanut uskoa omaan osaamiseen. Uutta on opittu aivan valtavasti. Näyttämöllä toimiva ehostus poikkeaa tavallisesta arkimeikistä melkoisesti. Niitä katsotaan kaukaa ja  esimerkiksi varjostusten on oltava vahvoja.  Ja lisäksi ne on oltava nopeasti toteutettavia.  Seuraamalla harjoituksia Minttu ja Katarina tekivät aina uusia huomioita maskeista ja parantelivat niitä tarpeen mukaan.

Musikaalia on harjoiteltu Haminassa Mäkelänkankaan teollisuusalueella maaliskuusta lähtien. Nyt lavasteet on purettu, pakattu ja siirretty kokonaisuudessaa Hamina Bastioniin. Haminan Taivaanraapijat on kantaesitys, ja sen lauluista suurin osa on juuri tähän musikaaliin kirjoitettuja, kun usein musikaalit perustuvat jo olemassa olevaan musiikkiin. Taivaanraapijoita tekee tapaukseksi vielä sekin, että se ei ole ammattiteatterin toteutus.

Katso myös
https://www.helen.fi/kampanjat/kaupunkienergiaa/2018-tapahtumakalenteri/taivaanraapijat---musikaali/