KSAOsta valmistuneelle Taiju Koivulalle MM-hopeaa WorldSkills 2017 kilpailuissa Abu Dhabissa
Julkaistu to 02 marras, 2017 14:10

KSAOsta valmistuneelle Taiju Koivulalle MM-hopeaa WorldSkills 2017 kilpailuissa Abu Dhabissa

Taiju Koivula on 22-vuotias parturi-kampaaja Kouvolasta ja työskentelee tällä hetkellä Lehtomäen Hiuspisteessä. KSAOsta hän valmistui keväällä 2014. Jo pitkään hänen suurimpana  unelmanaan on ollut päästä alansa maailman huipulle. Tavoite tuli lähemmäksi, kun Taiju valittiin viime vuodenvaihteessa edustamaan Suomea hiusmuotoilussa ammattitaidon MM-kisoihin. Taiju sai hankittua matkaa varten tarvitsemansa rahoituksen sponsoreilta ja lensi muun joukkueen mukana  lokakuussa kisapaikalle Abu Dhabiin.

Taiju Koivula on kilpaillut hiusalalla vuodesta 2013. MM-kilpailuihin hän harjoitteli lähes neljä vuotta ja nyt puhutaan tuhansista työtunneista. Taijun sitoutumisesta kertoo sekin, että viimeiset kolme vuotta hän on tehnyt vajaita työviikkoja ja harjoitellut useita päiviä viikosta. Yksi merkittävä syy Taijun menestykseen onkin hänen työskentelynsä tasalaatuisuus. Pohjatyö on tehty hyvin ja kurinalaisuutta on opittu jo Taitaja-kisojen myötä.  

Menestys on vaatinut kuitenkin paitsi Taijun oman myös monen muun ihmisen työpanoksen. Menestys on aina usean ihmisen työpanoksen ja sitoutumisen takana. Valmennusrinkiin on kuulunut KSAOn opettaja Tarja Korjuksen lisäksi Kerttu Johansson Lehtomäen Hiuspisteestä - pronssimitalisti Lontoosta itsekin. Lisäksi Skills-valmentajana on toiminut Stadin ammattiopiston opettaja Heli Råglund, joka toimi myös lajituomarina nyt World Skills kisoissa. Niin ikään valmennukseen osallistui Skillsin lajipäällikkönäkin toimiva Taneli Ylinen Stadin ammattiopistosta sekä Pirjo Saarinen Etelä-Savon ammattiopisto Esedusta. Myös KSAOsta aiemmin valmistunut Joona Jaakkola, joka edusti Suomea Sao Paolossa 2015, kuului Taijun valmennusrinkiin. Erityiskiitos kuuluu myös Taijun työnantajalle Outi Aurasmaalle, joka on mm. työaikojen joustolla mahdollistanut Taijun täyspainoisen harjoittelun näinä vuosina.

Kyseessä on aidosti maailman vaativin kisa. Useat hiusalan kilpailut perustuvat erilaisiin yksittäisiin teemoihin mutta WorldSkillseissä täytyy hallita yhdeksän erilaista kokonaisuutta. Kilpailijan  täytyy hallita koko alan asiakastöiden skaala, joka on varmaan yksi syy siihen, miksi aiempien vuosien tapaan kärjessä aina olleet aasialaiset eivät tällä kertaa päässeet mitaleille. Kultaa otti tällä kertaa Ranska ja pronssi meni Venäjälle. Kaupallisuus eli todellisten asiakkaiden toiveet olivat kilpailutöiden lähtökohtana. Näin mitään yksittäistä työtä ei voinut harjoitella vuosia etukäteen ja lisäksi kisan aikana kilpailutöihin tehtiin muutoksia. Tarkat tehtävänannot saatiin vasta kisapaikalla, eikä mitään omia tarvikkeitakaan aikaisemmista vuosista poiketen saanut tuoda kisapaikalle. Kaikki käyttivät samoja värejä, laitteita yms. Omat kammat, harjat ja sakset sai toki olla. Hiusalan tehtävät oli näihin kisoihin suunnitellut Katri Pokkinen Porvoon ammattiopistosta, mikä oli tietysti suuri kunnia Suomelle mutta luonnollisestikaan mitään kotikenttäetua ei suomalaisilla ollut.

Vuosien työn ja neljän tiukan kisapäiväpuristuksen jälkeen Abu Dabissa Taiju Koivulan pitkä ja sinnikäs treenaaminen palkittiin MM-hopeamitalilla. KSAO on ollut mukana kaikkiaan kuudessa valmennustiimissä ja näistä viisi mitalia on tullut KSAOn omille opiskelijoille. WorldSkills-kisoissa Japanissa 2007 tuli pronssia, Galgaryssa 2009 kultaa ja Lontoosta 2011 pronssia, EuroSkillseistä Spasta 2012 hopeaa, Ruotsista Göteborgissa hopeaa 2016 ja nyt Abu Dhabissa hopeaa. Niinäkin kertoina, kun varsinaisia mitaleja ei ole saavutettu on menestyksestä saatu erityinen Medallion for Excellence -tunnus, kuten Caroline Hermunen WorldSkills Leipzig 2013 sekä Joona Jaakkola WorldSkills Sao Paulo 2015. Tänä vuonna kisoissa toimi myös elektroniikassa pääeksperttinä KSAOn opettaja Jari Koskinen. Jari oli toiminut myös kilpailijan valmennusringissä ja tuomisina tällä kertaa Medallion for Excellence -tunnustus.

Kaiken kaikkiaan kilpailussa ratkottiin maailmanmestaruudet 51 lajissa, jotka edustavat ammatillisen koulutuksen aloja. Suomi otti kisoista tänä vuonna huikeat neljä mitalia - kolme kultaa ja Taijun hopea. Lisäksi Suomi sai useita Medallion for Excellence -tunnustuksia eli ylsi lajeissa keskiarvoa parempiin pisteisiin.  Hienoa piskuiselta 100-vuotiaalta Suomelta!

Lisätiedot:
Tarja Korjus, Kouvolan seudun ammattiopisto, puh. 020 615 8712
Taiju Koivula, puh. 050 492 0272