Yhteisfoorumi Utinkadulla herätti paljon mielenkiintoa
Julkaistu ti 23 touko, 2017 09:02
Kauppakamarin toimitusjohtaja Jouko Lehtoranta
Rakennusneuvos Veli Hyyryläinen

Maanantaina Utinkadulla pidetty ammatillisten neuvottelukuntien jaosten Yhteisfoorumi keräsi Utinkatu 44:een lähes 60 henkeä. Aihe "ammatillisen koulutuksen reformi ja työpaikalla tapahtuva oppiminen" kiinnosti siinä määrin, että työelämäluokkaan siirretty ja alunperin auditorioon suunniteltu tapahtumapaikka uhkasi käydä ahtaaksi. Tunnelma ainakin oli tiivis, kun asiasta kuuultiin usempikin alustus ja sitä seurannut keskustelu.

Tilaisuudessa oli tarkoitus käsitellä ammatillisen koulutuksen uudistusta ja sen vaikutuksia työpaikoilla tapahtuvaan oppimiseen. Kysymyksiä herättivät mm. huoli siitä riittääkö työssäoppimispaikat tulevaisuudessa? Voiko työpaikoilla tapahtuvaa oppimista laajentaa? Miten jatkossa 2+1 malli? Mitä tarkoitetaan oppisopimuksella ja mitä koulutussopimuksella?

Alun kahvitarjoilun jälkeen rehtori Timo Olli piti oman alustuksensa aiheenaan mitä reformi on ja mita se tuo tulleessan. Päällimmäisiksi asioiksi nousivat osaamisperusteisuus, työpaikoilla tapahtuvan oppimisen lisääntyminen sekä se, että jatkossa on vain yksi tapa suorittaa tutkinto näytöin ja ensisijaisesti juuri työpaikoilla. Tämä koskee jatkossa niin nuoria kuin aikuisiakin. Oppilaitoksella tulee olemaan yksi järjestämislupa. Opetussuunnitelmat nimikkeenä hävinnevät ja pohjana toimivat uudet tutkinnon perusteet. Jokaiselle opiskelijalle tehdään käytännössä oma henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOS).

Yrityselämän puheenvuoron piti tämän jälkeen rakennusneuvos Veli Hyyryläinen. Hän toivoi mm. koululta entistä vahvempaa panosta perussääntöjen opettamisessa ja peräänkuulutti aidon innostuksen herättämistä opiskelijoissa. Toimitusjohtaja Jouko Lehtoranta Kauppakamarista sitä vastoin muistutti digitalisaation lisääntymisestä ja siitä, että siinä kehityksessä on parempi olla mukana kuin jäädä junasta. Lisäksi hän oli huolissaan "kohtaanto-ongelmasta" eli siitä, ettei työelämän tarpeet ja koulutus tai työvoima kohtaa toisiaan. Siitä sen sijaan, että tutkintojen määrä tulevaisuudessa vähenee hän ei ollut huolissaan kunhan laatu korvaa määrän.

Alustusten jälkeen seurasi hyvää ja aiheellista keskustelua niin työelämän edustajien kuin koulutuksen järjestäjien edustajienkin puolelta.