KSAOn Taitajamenestys sai jatkoa Helsingissä tällä viikolla
Julkaistu pe 19 touko, 2017 12:01
Enni Lehtinen työssään
Sara Suviranta pelitauolla

KSAOn Taitajamenestys sai jatkoa Helsingissä.
Hiusmuotoilussa kultaa ja pelialalta hopeaa.


Suomen suurin ammatillisen koulutuksen vuosittainen tapahtuma Taitaja-kisat, pidetiin tällä viikolla 15.-18.5. Helsingin messukeskuksessa. Tapahtuma koostui nuorten ammattitaidon SM-kilpailusta sekä Taitaja9- ja TaitajaPLUS -kilpailuista.  

Kouvolan seudun ammattiopistolla useita arvomitaleja vuosien varrelta. Nyt tuli tuomisina kultaa ja hopeaa!
KSAOlla kilpailemisesta on pitkät perinteet ja vuosien saatossa olemme saavuttaneet useita kulta, hopea ja prossimitaleja pistesijoituksista puhumattakaan. Myös viime vuonna oli Seinäjoella KSAOsta oli mukana kolme opiskelijaa finaalissa. Tuloksena tuolloin hopeaa hiusmuotilussa. Tänä vuonna palasimme lajissa jälleen kultakantaan. Ja mikä parasta uudella aluevaltauksella pelialalla saavutettiin hopeasija!

Hiusalalta KSAOssa onkin saavutettu eniten kirkkaimpia mitaleita ja tälläkin kertaa kullan nappasi hiusalan opiskelija Enni Lehtinen. Taso finalistien joukossa oli tällä kertaa erittäin kova, joten kulta oli sitäkin arvokkaampi saavutus. Ja sijoitusta saatiin odotella loppuun asti, koska kisan aikana edellisvuosista poiketen ei anneta muiden kilpailijoiden pisteitä julkisuuteen.

Finaaliin tiensä olivat selvittäneet myös elektroniikkaan Tony Laurell  ja lähihoitajaopiskelija Jenna Vainio sekä pelituotantoon Antton Jokinen parinaan Sara Suviranta. Antton ja Sara olivat lajissaan jo semifinaaleissa aivan ylivoimaisia, joten heiltä meillä oli lupa odottaa menestystä. Ja nyt tuomisina siis hopeaa! Lähihoitajasrajassa sekä pelialalla finaalissa oltiin nyt ensimmäisen kerran.

Kisoissa huoltajina mukana olivat myös kilpailijoiden valmentajat; Kaisa Kurko lähihoitajalla, Teemu Kokkonen pelialalla,  Petri Koskinen elektroniikassa ja Tarja Korjus hiusmuotoilussa. Kisoissa toimi KSAOn väkeä myös tuomaristossa. Jari Koskinen toimi elektroniikan tuomarina ja Jari Niinimäki putkiasennuksen päätuomarina.

Taitajan ytimenä on nuorten ammattitaidon SM-kilpailu.
Nuorten oman alansa ammattitaidon suomenmestaruuskisoja on käyty Suomessa jo vuodesta 1988. Taitaja-finaalissa suomenmestaruuksista kilpailee vuosittain yli 450 kilpailuvuonna 20 vuotta täyttävää tai sitä nuorempaa nuorta eri ammattialoilta. Finalistit karsitaan ympäri Suomen järjestetyissä semifinaaleissa. Taitaja-finaaliin osallistuu myös useita ulkomaisia vieraskilpailijoita.

Taitaja-kilpailun tavoitteena on tehdä tunnetuksi ammatillista koulutusta, edistää työelämän ja ammatillisen koulutuksen yhteistyötä, parantaa eri ammattien ja ammattitaidon tunnettuutta ja arvostusta, esitellä ammatinvalintamahdollisuuksia sekä kannustaa nuoria kehittämään itseään ammatillisesti.

Taitajan taustaorganisaationa ja kehittäjänä toimii Skills Finland ry. Tapahtuma toteutettiin myös tiiviissä yhteistyössä työelämän kanssa ja mukana eri kilpailulajien järjestämisessä oli satoja erikokoisia yrityksiä kaikilta toimialoilta.


Lisätietoja:
rehtori Timo Olli, Kouvolan seudun ammattiopisto, puh. 020 615 8130
lehtori Tarja Korjus (hiusala), puh. 020 615 8712
opettaja Teemu Kokkonen (peliala), puh. 020 615 6216
opettaja Pekka Kurko (joukkuejohtaja),  020 615 58187

Jenna Vainio tekemässä muistiinpanoja tehtävänsä parissa
Katsomossa oltiin tarkkana seuraamassa Jennan suoritusta
Huoltajillakin oli välillä ihmettelemistä
Tony Laurell tarkassa paikassa
Taitajissa kisailtiin myös kukka-asetelmien parissa
Tällä kertaa KSAOsta ei ollut edustusta kokkijarjassa mutta kisa näytti olevan kiihkeää
Antton Jokinen parinaan Sara Suvivirta pelitehtävän parissa
World Skillsiin loppuvuodesta hiusalan Suomen edustaja Taiju Koivula tutustui myös Taitajakisoihin. Tuttua huttua hänellekin. Taiju valmistui KSAOsta keväällä 2014.
Kuka sanoo mikä näistä nyt olisi paras?
Rakennuspuollla valmistui kilpailutöinä mm. takkoja.