KSAOsta valmistunut Taiju Koivula voitti EM-hopeaa EuroSkills 2016 kilpailuissa Göteborgissa viime viikolla
Julkaistu pe 09 joulu, 2016 14:24

KSAOsta valmistunut Taiju Koivula voitti EM-hopeaa EuroSkills 2016 kilpailuissa Göteborgissa viime viikolla


Kolmen tiukan kisapäivän jälkeen Taiju Koivulan pitkä ja sinnikäs treenaaminen palkittiin hopeamitalilla. Mitali on lajissaan jo viides, jossa KSAO on ollut mukana valmennustiimissä ja näistäkin neljä on tullut KSAOn omille opiskelijoille. WorldSkills kisoissa Japanissa 2007 tuli pronssia, Galgaryssa 2009 kultaa ja Lontoosta 2011 pronssia, EuroSkillseistä Spasta 2012 ja nyt Ruotsista hopeaa. Göteborgissa 30.11.–4.12.2016 pidetty kilpailu oli järjestyksessään viides EuroSkills-kilpailu.  Niinäkin kertoina, kun varsinaisia mitaleja ei ole saavutettu on menestyksestä saatu erityinen Medallion for Exellence -tunnustus, kuten World Skillsistä Sao Paulosta vuonna 2015.

Ruotsissa kolmen kilpailupäivän aikana tehtiin lajista riippuen joko useita pieniä tehtäviä ja töitä tai yksi isompi työ. Esimerkiksi hiusmuotoilussa tehtiin useita värjäys- ja leikkaustöitä. Eri maiden ekspertit olivat yhdessä suunnitelleet kilpailun tehtävät ja arvioinnin kilpailua edeltävän vuoden aikana. Kaiken kaikkiaan kilpailussa ratkottiin euroopanmestaruudet noin 50 lajissa, jotka edustavat ammatillisen koulutuksen aloja.

Taiju Koivula on kilpaillut hiusalalla vuodesta 2013. EM-kilpailuihin hän harjoitteli puolitoista vuotta tehden mm.  lyhennettyä työviikkoa.  Yksi merkittävä syy Taijun menestykseen onkin hänen työskentelynsä tasalaatuisuus.  Menestys on vaatinut paitsi Taijun omaa panostusta myös monen muun ihmisen työpanoksen. Valmennusrinkiin on kuulunut KSAOn opettaja Tarja Korjuksen lisäksi Kerttu Johansson Lehtomäen Hiuspisteestä - pronssimitalisti Lontoosta itsekin. Lisäksi Skills valmentajina on toiminut opettaja Sadin ammattiopistosta Heli Råglund, joka tulee toimimaan myös lajituomarina seuraavissa World Skills kisoissa Abu Dhabissa. Lisäksi valmentajina toimii myös Taneli Ylinen Helsingistä sekä yrittäjä Leena Kolari Lappeenrannasta. Leena on pitkän linjan kilpailukonkari, jolta saadaan tiimiin osaamista erityisesti kampauksiin liittyen.

Taiju itse on 21-vuotias parturi-kampaaja Kouvolasta ja työskentelee tällä hetkellä Lehtomäen Hiuspisteessä. KSAOsta hän valmistui keväällä 2014. Jo pitkään hänen suurimpana  unelmana on ollut päästä alansa maailman huipulle. Seuraava luonteva tavoitte Taijulle onkin päästä Suomen edustajaksi  seuraaviin World Skills -kisoihin, jotka järjestetään Abu Dhabissa ensi vuonna. Suomen edustajasta käydään vielä karsinnat Helsingissä joulu- ja tammikuussa. Mukana on tällä hetkellä tiedossa kolme osallistujaa, joista voittajalla on mahdollisuus päästä Suomen edustajaksi kisoihin. Se edustaja on hyvin todennäköisesti Taiju, mikäli rahoituksen järjestyminen selviää tämän kuun aikana. Sponsoreita haetaankin tällä hetkellä siis kuumeisesti.


Lisätiedot:
Tarja Korjus, Kouvolan seudun ammattiopisto, puh. 020 615 8712
Taiju Koivula, puh. 050 492 0272

Opettaja Tarja Korjus on toiminut myös Taijun valmennustiimissä, kuten menestyksekkäästi myös monien muiden alalla menestyneiden kisailijoidemme.