Ida Kautolle voitto ruotsin kielen kirjoituskilpailussa
Julkaistu pe 22 huhti, 2016 14:50

Ida Kautolle voitto ruotsin kielen kirjoituskilpailussa

Toisen vuoden kokkiopiskelija Ida Kautto osallistui helmi-maaliskuussa järjestettyyn ammatillisen oppilaitoksen opiskelijoille suunnattuun ruotsin kielen kirjoituskilpailuun ja voitti kisassa oman sarjansa  tehtävällään ”Vår branch i Norden”.  Raadin mukaan Idan tuotos oli sarjaan osallistuneista töistä kielellisesti ja sisällöllisesti monipuolisin ja kunnianhimoisin.
 
Ida tulee saamaan 500 euron stipendin käytettäväksi vapaavalintaiseen matkaan johonkin Pohjoismaahan.  Palkintojenjakotilaisuus pidetään Kulturkontakt Nordin tiloissa Helsingissä tiistaina 17.5.2016.

Kilpailu on Suomen ruotsinkielenopettajat ry:n järjestämä kilpailu ammatillisen koulutuksen opiskelijoille, joiden äidinkeili on muu kuin ruotsi. Idaa KSAOssa opettaa Anne Siltanen.

Tehtäväaiheita oli kolme, joista Idan valitsema “Vår branch i Norden” oli seuraavanlainen:
Etsi jokaisesta Pohjoismaasta (tai ainakin kolmesta) omaa alaasi edustava yritys ja suunnittele matka, jonka aikana vierailet näissä oman alasi yrityksissä näissä eri maissa. Voit perustella yritysvalintaa esim. siten, että menet tutustumaan heidän uutuustuotteeseensa tai käymään alustavia yhteistyöneuvotteluja tai haluat vain tutustua alan johtavaan yritykseen kyseisessä maassa. Voit kertoa perustietoja kustakin yrityksestä ja antaa esimerkkejä heidän tuotteistaan tai palveluistaan. Voit hyödyntää työssäsi yritysesittelyissä tyypillisiä sanoja ja sanontoja. Lisäksi voit liittää mukaan myös perustietoja itse paikkakunnasta tai maasta. Kerro lisäksi, mitä erityistä näit tai koit kussakin vierailukohteessa (itse yrityksessä siis). Kokemukset voivat olla kuvitteellisia, joten mielikuvitusta saa käyttää. Työstä voi tehdä esim. PowerPoint-esityksen, videon tai jonkin muun esityksen tai sitten perinteisen kirjoitelman.

- Tehtävänä on laatia tuotos yhdestä annetuista aiheista ohjeistuksen mukaan.
- Tehtävä tehdään yksilötuotoksena.
- Tehtävän voi tehdä kirjallisena paperille tai sähköisessä muodossa tietokoneella. Tuotokseen voi sisältyä tekstiä, ääni-, kuva- ja videomateriaalia tai se voi olla animaatio. Muista kertoa lähde, jos käytät valmiita kuvia. Sähköiset tuotokset on tallennettava sellaiseen tiedostomuotoon, joka ei vaadi mitään erikoisohjelmaa tiedoston katselemiseen tai kuuntelemiseen. Tuotosten tulee pyöriä koneella kuin koneella.
- Osallistujat saavat tehtävät ruotsinopettajansa järjestämässä tiedotustilaisuudessa, jossa käydään läpi ohjeistus.
- Tehtävä työstetään helmi/maaliskuun aikana itsenäisesti omalla ajalla.
- Sanakirjojen ja muiden apuvälineiden käyttö on sallittu, mutta valmiita malleja ei saa käyttää eikä tuotos saa olla plagioitu.
- Tuotokset palautetaan opettajalle viimeistään 18.3.2016.
- Tehtävän voi lähettää sen muodosta riippuen paperilla, levyllä tai muistitikulla. Osallistujat merkitsevät työhön selkeästi oppilaitoksensa nimen ja osoitteen sekä omat yhteystietonsa, syntymäaikansa ja sarjansa.
- Tehtävien arvioinnissa tärkeintä on onnistunut kokonaisuus. Hyvä sisältö on tärkeämpi kuin mahdolliset kielelliset puutteet.

Töiden palautuksen jälkeen
- Opettaja kontrolloi, että tuotos on opiskelijan itsensä tekemä.
- Opettaja tarkastaa, että tuotoksessa on tarvittavat koulun ja opiskelijat yhteystiedot.
- Oppilaitoksen ruotsinopettaja/t valitsee/valitsevat yhteistyössä parhaat työt kunkin sarjan jatkoon.
- Oppilaitos lähettää parhaat tuotokset SRO:n raadille korjaamattomina.
- Tehtävien palautus 23.3.2016 mennessä osoitteeseen

Onnittelut Idalle!