Taitaja9 semifinaalissa ratkottiin lähtijät Seinäjoelle
Julkaistu ke 27 tammi, 2016 09:46
Voittajajoukkueessa kilpailivat Lassi Laiho, Elmeri Korppi ja Iida Mankki.

Taitaja9-semifinaalista kaksi joukkuetta Seinäjoelle

Kaikkiaan 12 joukkuetta Kaakkois-Suomen alueelta oli saapunut kisaamaan Taitaja9-semifinaaliin Utinkadulle keskiviikkona 26. tammikuuta. Kolmihenkiset joukkueet mittelivät mm. rahan laskennassa, liikennemerkkien, rakennustarvikkeiden, mausteiden ja puulajien tunnistamisessa sekä lautaliinan taitossa, poninhännän teossa ja hieusten rullaamisessa. Olipa mukana myös yksi kupari- ja ohutlevytyökin.

Kaksi parasta joukkuetta sai jatkopaikan finaaleihin Seinäjoelle, jotka järjestetään valtakunnallisten Taitaja2016-kisojen yhteydessä toukokuussa. Alueellisen semifinaalivoiton otti paikallinen jo alueemme karsinnan  aiemmin voittanut Valkealan yläkoulun joukkue Ryäskentelijät. Voittajajoukkeessa kilpailivat Elmeri Korppi, Lassi Laiho ja Iida Mankki. Toiseksi ylsi Vehkalahden koulun joukkue Team Super Potatoe Haminasta, jotka siis niin ikään pääsevät mittelöimään Seinajoelle finaaleihin. Joukkueessa kilpailivat Juha Jäkärä, Rosa Pakkanen ja Nuutti Suominen. Kolmanneksi tuli Kesämäenrinteen koulun joukkue Lappeenrannasta kilpailijoinaan Eetu Palovaara, Elis Kiiskinen ja Anni Paajanen.

 

Skills Finland ry:n toiminnan näkyvin vuosittainen tapahtuma Suomessa on Taitaja, joka on maamme suurin ammatillisen koulutuksen tapahtuma. Taitaja-tapahtuma koostuu ammattitaidon SM-kilpailuista, Taitaja9-kilpailusta, TaitajaPLUS-kilpailuista ja oheisohjelmasta.

Taitaja9 on peruskoulun 9.-luokkalaisten kädentaitokisa. Taitaja9 on hauska tapa tutustua eri ammattialoihin. Kisalla halutaan hauskasti ja innostavalla tavalla nostaa kädentaitoa vaativien alojen, erityisesti tekniikan, tekstiilityön ja kotitalouden, tuntemusta. Samalla pyritään kasvattamaan ammatillisen koulutuksen vetovoimaa sekä tehostamaan paikallista yhteistyötä peruskoulujen, ammattioppilaitosten ja yritysten välillä. Eri puolilla Suomea järjestetään vuosittain satoja paikallis- ja aluekilpailuja. Finaali järjestetään Taitaja-kilpailun yhteydessä.

Taitaja on tarkoitettu kilpailuvuonna 20 vuotta täyttäville tai sitä nuoremmille ammatillisessa koulutuksessa oleville nuorille. Taitaja koskettaa monia: Vuosittain järjestetään kymmeniä semifinaaleja, joihin osallistuu yli tuhat opiskelijaa. Finaalissa kilpailee yli 400 oman alansa osaajaa, ja kilpailupaikalle saapuu kymmeniä tuhansia katsojia. Kilpailussa ratkotaan yli 40 ammattitaitolajin suomenmestaruudet.

 

 

Joutsenon joukkueen suoritusta seuraa ratatuomarina toiminut opettaja Juha Pakka
Kesämänerinteen koulun joukkue Lappeenrannasta tehtävää ratkomassa
Kimpisen koulun joukkue Lappeenrannasta odottamassa vuoroaan
Taavetin kulun joukkue yhteiskuvassa
Langinkosken koulun joukkue Kotkasta ratkomassa tehtävää
Jännitys tuntui olevan iahn pinnassa myös Kimpisen koulun joukkueessa Lappeenrannasta.
Kilpailuun osallistuvia muistettiin kaikkia jotenkin palkintojenjakotilaisuudessa iltapäivällä.
Kaikki osallistuneet ansaitsevat valtaisat onnittelut vaikka sijaoitusta ei tällä kertaa olisi tullutkaan. Onnea!
Herneiden siirtely ei ole aivan helppoa homma sekään, vaan vaatii melkoista näppäryyttä ja keskittymistä.
Ratatuomareina toimineilla oli kilpailusuoritusten välillä aikaa hauskuutteluunkin. Selin KSAOn takissa kisassa päätuomarina toiminut Immo Pylvänen ja tummassa takissa järjestelyistä jo usean vuoden vastannut opettaja Simo Hyyryläinen.