Joona Jaakkola piipahti Pikkusaksissa WorldSkills kisoihin valmistautumisen ohessa
Julkaistu ti 17 helmi, 2015 09:16

Joona Jaakkola piipahti Pikkusaksissa  WorldSkills kisoihin valmistautumisen ohessa

World Skills- kisoihin Brasiliaan ensi elokuussa valmistautuva KSAOssa opiskellut Joona Jaakkola kävi Kouvolassa rohkaisemassa hiusalan ensimmäisen vuoden opiskelijoita opinnoissaan. Samalla hän kannusti kilpailutoiminnasta innostuneita lähtemään rohkeasti mukaan kilpailutoimintaan.

Joona valmistui parturi-kampaajaksi KSAOsta toissa keväänä 2013. Hänen lisäkseen samalta vuosikurssilta valmistui myös kaksi muuta poikaa. Ei ole lainkaan tavallista, että vuosikurssilla on yhtäkään poikaan mutta, että kolme samalla on jo poikkeuksellista. Työskenneltyään vuoden Kouvolassa hän muutti Helsinkiin ja aloitti tradenomiopinnot Haaga Heliassa. Opiskelujen ohessa hän työskenteli valtakunnallisessa hiusalan ketjuliikkeessä. Kaupallisen alan Joona valitsi, koska uskoo sen tukevan häntä pyrkimyksissään sijoittua esimerkiksi  alan maahantuojien palvelukseen ja kenties tulevaisuudessa jopa johtotehtäviinkin. Tällä hetkellä hän kuitenkin  valmistautuu täysipainoisesti yksinomaan Sao Paulossa pidettäviin WorldSkills kisoihin.

Joonaa valmentaa Caroline Hermunen, joka itsekin on kokenut ja menestynyt kilpailija. Caroline valmistui KSAOsta keväällä 2011. Valmennusrinkiin kuuluu  Carolinen lisäksi vuoden 2009 MM Elina Salminen sekä Leena Kolari. Leena Kolari edustaa ns. vanhan liiton kilpailijaa, sillä hänellä on pitkä ja menestyksekäs ura kilpailutoiminnassa ja vahvaa osaamista erityisesti pitkien hiusten kampauksista. Katri Pokkinen, joka toimii kisojen tuomaristossa, on myös yksi  Joonan valmennusrinkiin kuuluvista. Tosin Katri ei arvio kisassa itse töitä mutta hänelta Joona saa ensikäden tietoa muuhun kisaan liittyvistä asioista. Joukkoa täydentää vielä Petra Sydänmaanlakka Stadin ammattiopistosta, joka auttaa Joonaa treenaamaan Helsingin päässä.

Täältä Kouvolasta Joona hakee myös henkistä tukea  ja sparria entiseltä opettajaltaan ja valmentajaltaan Tarja Korjukselta. Ja neuvoja ja tukeaa Joona tarvitseekin, sillä itse kisassa joudutaan toteuttamaan kaikkiaan kahdeksan eri työtä. Työskentelystä tekee erityisen haastavaa se,  eri työt on suunniteltava siten, että kolme niistä ovat toteutettava samassa harjoituspäässä.

Kouvolassa Joona kävi paitsi tapaamassa päävalmentajaansa myös jakamassa ensimmäisen vuoden hiusalan opiskelijoille kokemuksiaan niin opiskeluajoistaankuin työelämästäkin. Joona kertoi rehellisesti kuulijakunnalleen opiskeluaikojen aallon pohjista ja harjoista, sillä sitä se todellakin oli ollut. Välillä usko tekemisiinsä ja kykyihinsä olivat todellisella koetuksella mutta tahto oppia kantoi läpi vaikeimpienkin hetkien. Liiat luulot itsestään karisivat matkan varrella mutta samalla onnistumiset  antoivat uutta intoa jatkaa. Tätä viestiä hän halusi jakaa myös aloitteleville ja tuleville hiusalan ammattillaisille.

Joonan entinen opettaja Tarja Korjus seuraa Joonan työskentelyä. Työ on tekijäänsä opettanut.
PikkuSakset toimii väliaikaistiloissa Utinkadun tilojen remontin ajan. Tilat sijaitsevat nyt Valtarissa toisen KSAOn hiusalan oppimispisteen Hairmannin läheisyydessä.
Hairmanni on toiminut Valtarissa jo muutaman vuoden.