Ammatillisen koulutuksen seminaari Kouvolassa marraskuussa
Julkaistu to 27 marras, 2014 15:51
Laatupalkintojen jako
KSAOn opiskelijat esittäytyivät ohjelmallisesti

Ammatillisen koulutuksen seminaariin Kouvolaan Kuusankoskitalolle kokoontui marraskuun alkupuolella kolmisensataa kuulijaa

Ammatillisen koulutuksen seminaari 11.-12. marraskuuta järjestettiin tänä vuonna Kouvolassa yhteistyössä opetus- ja kulttuuriministeriön, Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry:n, sekä Kouvolan seudun ammattiopiston kanssa. Tapahtumapaikkana oli Kuusankoskitalo, jonne oli kokoontunut yli kolmesataa kuulijaa.

Seminaarin ensimmäisen päivän puheenjohtajana toimi rehtori Timo Olli KSAOsta. Vieraiden ilmoittautumisten jälkeen seurasi avajaisohjelmaa, jossa mm. KSAOn opiskelijat esittivät ohjelmaa. Avajaispuheen ja tervetulotoivotukset esitti Kouvolan kaupunginjohtaja Lauri Lamminmäki. Tämän jälkeen ammatillisen koulutuksen järjestämishaasteista puhui puheenjohtaja Marketta Kokkonen, AMKE rystä. Kansliapäällikkö Anita Lehikoinen opetus- ja kulttuuriministeriöstä kertoi rakenteellisen uudistuksen suuntaviivoista. Puheenvuoron päätteeksi jaettiin ammatillisen koulutuksen laatupalkinnot.

Lounaan jälkeen kokemuksia ja näkemyksiä rakenneuudistuksesta puolustussektorilta valotti kenraaliluutnantti, maavoimien komentaja Seppo Toivonen Puolustusvoimista. Ylijohtaja Eeva-Riitta Pirhonen opetus- ja kulttuuriministeriöstä kertoi tämän jälkeen toisen asteen koulutuksen rakenteellisen uudistuksen pääpiirteistä.
Ammatillisen perus- ja lisäkoulutuksen järjestäjäverkosta ja muista ajankohtaisista asioista ministeriöstä antoivat selkoa johtaja Mika Tammilehto sekä johtaja Kirsi Kangaspunta opetus- ja kulttuuriministeriöstä.

Kahvitauon jälkeen ohjelmassa oli case "Kymenlaakson ammatillisen koulutuksen selvitys",
dosentti Pentti Rauhalan alustamana. Kommenttipuheenvuoron käytti rehtori Teppo Tapani Tampereen aikuiskoulutussäätiöstä. Tätä seurasi vuoropuhelu, jossa opetus- ja kulttuuriministeriön virkamiehet ja seminaarin osallistujat esittivät ja antoivat puolin ja toisin kysymyksiä ja vastauksia aiheesta "Rake kaikkien huulilla".

Ensimmäinen seminaaripäivä päättyi noin klo 17 mutta seminaariväki kokoontui myöhemmin illallla Kouvolan kaupungintalolle, jossa järjestettiin kaupungin toimesta iltavastaanotto.

Toisen seminaaripäivän puheenjohtajana toimi näyttötoimikunnan puheenjohtaja Olavi Pesonen, Stora Enson Anjalankosken tehtailta. Myös tämän päivän ohjelman aluksi KSAOn opiskelijat esittivät ohjelmaa.

Koulutuksen merkityksestä kilpailukyvyllemme sekä palvelukysynnän ja -tarjonnan muutoksista ja painotuksista yhteiskunnallisesti kertoi ekonomisti Pekka Tiainen työ- ja elinkeinoministeriöstä. Tämän jälkeen tänä päivänä niin suositusta pelialan tarpeista ammatilliselle koulutukselle teki selkoa toimitusjohtaja Jussi Tähtinen, Nitro Games Oystä. Koulutuksen järjestäjien näkemyksiä tulevaisuudesta ja siitä, miten tuleviin muutoksiin reagoidaan ja valmistaudutaan kuvasi erityisasiantuntija Hanne Paila AMKE rystä syksyn 2014 ammattiosaamisen barometrilla.

Seminaari päätössanat lausui johtaja Mika Tammilehto opetus- ja kulttuuriministeriö. Seminaaripäivän päätteeksi oli järjestetty AMKE ry:n yhdistyskokous, joka oli avoin AMKE ry:n jäsenille. Muut seminaarivieraat saivat nauttia päätöslounaan jo tässä vaiheessa.

 

Kokemuksia ja näkemyksiä rakenneuudistuksesta puolustussektorilta valotti kenraaliluutnantti, maavoimien komentaja Seppo Toivonen Puolustusvoimista.
Tauolla seminaarivieraat saivat tutustua osastoihin ja tavata toisiaan.
KSAOlla oli seminaarissa osastoja, jolla esiteltiin koulutusta. Yksi niistä oli helikopteriasentajiksi opiskelevien.