Vielä mahtuu opiskelemaan
Uusi lukuvuosi käynnistyy!
Julkaistu ke 06 elo, 2014 12:55

Uusi lukuvuosi käynnistyy!

Kouvolan seudun ammattiopiston 14. lukuvuosi käynnistyy alkavien opiskelijoiden osalta torstaina 7. elokuuta ja jatkavat aloittavat maanantaina 11. elokuuta.

Hakuprosessin muutos näkyi KSAOn hakijamäärissä. Ammattiopistoon haki ensimmäisenä hakutoiveenaan 741, kun aloituspaikkoja on tarjolla 692. Hakuprosessin muutos näkyi selkeästi hakijäämäärien pienentymisenä mikä onkin luonnollista. Ensimmäisen kerran yhteishaussa ammatilliseen koulutukseen saivat hakea vain ne, joilla ei ollut lainkaan toisen asteen tutkintoa. Tämä tarkoitti sitä, että ne, joilla jo oli jokin aiemmin suoritettu ammatillinen, lukio- tai korkeakoulututkinto, pystyivät hakemaan uutta opiskekelupaikkaa vasta erillishaussa, joka KSAOssa alkoi 27.6.  
Muutos näkyi hakijoiden vähenemisenä erityisesti hiusalalla ja helikopteritekniikassa, joissa hakijoilla perinteisesti on ollut alla jo toinen tutkinto.  Yhteishaussa toki oli muutamia ylioppilaspaikkoja, joihin sai hakea jo kevään haussa.

- Nihkeään hakeutumiseen ammatilliseen koulutukseen on varmasti vaikuttanut myös yleinen epävarmuus niin työvoimamarkkinoilla kuin maailmassa yleisestikin. Tulevaisuus näyttäytyy nyt epävarmemmalta kuin aikoihin eikä ammattitaitokaan aina takaa välttämättä töitä heti. Lisäksi juuri se, että entistä tarkemmin pitää miettiä se ala, jolle hakeutuu tekee ammatinvalintaprosessista astetta hankalampaa, pohtii rehtori Timo Olli.

Suosituimpia aloja nyt KSAOssa olivat autoala ja logistiikka-ala sekä turvallisuuusala, joka aikaisempien vuosien tapaan jatkoi edelleen suosiotaan. Sosiaali ja terveysala ja liiketalous olivat luonnollisesti kestosuosikkeja. Samanaikaisesti erillishaun kanssa alkoi lisähaku, jossa opiskelupaikkaa saattoivat hakea ne toisen asteen yhteishaussa ilman opiskelupaikkaa jääneet nuoret, joilla ei ole toisen asteen perustutkintoa. Tämä haku päättyi 27.7. mutta erillishaku jatkuu edelleen.

Suurin osa ammattiopistoon hakeneista oli 16-17 vuotiaita, mutta nuorten aikuisten hakijamäärät ovat lisääntyneet.  Aloituspaikkoihin suhteutettuna Kouvolan seudun ammattiopiston ensisijaisten hakijoiden vetovoimaisuusluku oli 1,07.  Alkavan lukuvuoden alussa nuorisoasteen opiskelijoita KSAOssa on noin 2050, joista uusia opiskelijoita on reilut 600. Tilaa on vielä Anjalan Luonnonvaran toimipisteen maatalousalan sekä ympäristönhoitajaopinnoissa. Myös Kulttuurin ja tekniikan toimipisteessä Utinkatu 85:ssa on tilaa. Paikkoja löytyy puualan puusepän opinnoissa , koru- ja pienesinevalmistuksessa, restaurointialalla, ohjaustoiminnassa sekä vaatetusalalla. Tekniikan ja palveluiden toimipisteeseen Kuusankoskelle voi hakea vielä opiskelemaan maarakentajaksi maarakennusalalle.

Lisäksi opiskelijoita otetaan edelleen ohjausta ammatin ja koulutusalan valintaan antavaan Ammattistarttiin sekä ammatilliseen koulutukseen valmentaviin koulutuksiin TEKVA (tekniikan alalle tai ammatilliseen koulutukseen yleensä) sekä HOVA (hoiva-alalle).

KSAO Aikuisopiston koulutuksen ovat pyörineet läpi kesän ja syksyn haut ovat käynnissä. Uusia koulutusavauksia ovat mm. hiusalan perustutkinto sekä venäjänkielipainoitteinen liiketalouden ja matkailualan perustutkinto. KSAO Aikuisopiston toiminta jatkuu edelleen vahvana.

Lisätiedot:
Rehtori Timo Olli, Kouvolan seudun ammattiopisto, puh. 020 615 8130