Lähihoitajien opinnäytetyöt esillä
Julkaistu ke 01 huhti, 2009 15:13Torstaina 26.3. Kuusankosken kansantalolla oli tiivis tunnelma, kun valmistuvat lähihoitajat esittelivät opinnäytetöitään ja kehittämistehtäviään. Esittelytilaisuus järjestettiin nyt toista kertaa.

Opiskelijoiden lopputöistä pyritään saamaan toiminnallisia ja paras mahdollinen hyöty irti. ”Syksyllä meillä oli vastaava tilaisuus”, kertoo koulutuspäällikkö Irina Oksanen. ”Pyrimme jakamaan tietoa ja ideoita alalla toimiville sekä saamaan opinnäytetyöt konkreettisemmiksi kuin ennen, ja ennen kaikkea, että ne jäisivät elämään eivätkä hautautuisi mappeihin. Hyvä esimerkki on syksyllä tehty opinnäytetyö vanhustyöstä, jossa vanhukset tuottivat materiaalia yhteiseen työhön. Siitä syntyi käsityökerho, joka toimii edelleen”, Irina Oksanen kuvailee.

Sääntöleikeistä seksuaalisuuteen

Opiskelijat olivat valinneet aiheensa kehittämistehtäviinsä/opinnäytetöihinsä oman intressin tai työelämän toiveiden mukaisesti. Monipuolisissa aiheissa käsiteltiin mm. ikääntymistä ja toimintakykyä, liikuntavammaisten seksuaalisuutta, lasten sääntöleikkejä tai vaikkapa maahanmuuttajien kokemuksia. Kukin tiimi oli rakentanut omasta työstään esittelypisteen, jossa olivat näytillä tulokset, valokuvia ja työvälineitä.


 

Ikääntyminen ja toimintakyky ja erityisesti liikunnan merkitys toimintakyvyn edistäjänä kiinnosti Helena Zitronia, Iina-Mari Halosta ja Annamari Tolvasta. Tytöt kävivät Kettumäen palvelukeskuksessa kertomassa liikunnan merkityksestä sekä ulkoiluttamassa ikääntyneitä 70-96 vuotiaita. Vastaanotto oli myönteinen ja vanhukset olivat mielissään päästessään ulos. Ulkoiluhetkiin yhdistettiin monesti hyödyllistä asioiden toimitusta. Erityisesti joulukorttien postitusreissu oli ollut mieleinen
Pia Säyriön kehittämistehtävässä pohdittiin luonnon kuntouttavaa merkitystä vuodeosastolla oleville vanhuksille. Koska moni vanhus on sidottu vuoteeseen päätti Pia Säyriö viedä luonnon vanhusten luo – täytetyt eläimet kuten kettu, supikoira, teeri, näätä tai havut, kävyt ym. luonnon elementit toivat tuulahduksen luonnosta vuodepotilaille. Luontotuokioiden tavoitteena oli katsella, haistella ja tunnustella sekä muistella luontokokemuksia. Hienointa palautetta työstä olivat vanhusten ko
Vaiettuun aiheeseen, liikuntavammainen ja seksuaalisuus olivat pureutuneet työssäoppimispaikan ehdotuksesta Johanna Hellsten ja Taru Kilkki. Vaikka aihe on usein tabu niin työelämässä kuin koulutuksessa, tytöt saivat hyvin haastateltavia kuten seksuaalineuvojia ja liikuntavammaisia. Opiskelijoiden kehittämistehtävä päätyy heti käyttöön Kouvolan Validiapalvelujen työntekijöiden perehdyttämiskansioon. Myös taustalla näkyvä taulu päätyy työssäoppimispaikan seinälle.
Johanna Lääveri, Eija Raita, Laura Nieminen, Johanna Turtiainen ja Suvi Leikas tutkivat sääntöleikkien merkitystä lapselle. ”Kaikki leikkiminen on lapsille äärettömän tärkeää, mutta etenkin sääntöleikit valmentavat lapsia ja kehittävät kykyä käsitellä tunteita. Liikuntaleikit puolestaan ovat hyväksi motoriselle kehitykselle”, tytöt totesivat.
Kansantalon aula Kuusankoskella oli valjastettu opinnäytetöiden ja kehittämistehtävien esittelyyn. Tilaisuus kiinnosti alan opiskelijoita sekä toimijoita.
Pia Säyriö esittelemässä huomiota herättävää kehittämistehtäväänsä. Pia vei luonnon vuodepotilaiden tunnusteltavaksi ja haisteltavaksi.