Taitaja 2009 –finaali:
Kaksi kultaa
Julkaistu ke 01 huhti, 2009 13:59

KSAO:n edustajat kouvolalaiset Roosa Hannola (hiusmuotoilu) sekä Vesa Komulainen (ilmastointiasennus) nappasivat kultaa ammattitaidon SM-mittelöissä, Taitaja-kilpailuissa. Muut KSAO:n finalistit menestyivät myös mukavasti: Mika Oinonen (Kouvola) jäi sähköasennuksessa niukasti mitaleilta ja oli neljäs, Sami Vilamaa (Kuusankoski) ektroniikka-asennuksessa viides ja Lauri Kailio (Valkeala) ilmastointiasennuksessa 7. Finaalit käytiin Vaasan Botniahallissa 25.-27.3. Kilpailijoita oli yhteensä 348 yli kuudestakymmenestä oppilaitoksesta.

Ammattiopiston johtava rehtori iloitsee, joutuvansa vuosittain samaan tilanteeseen – palkitsemaan Taitaja-menestyjiä. ”Kilpailussa oli paljon osallistujia eri oppilaitoksista, eikä jokaisessa juhlita vuosittain menestyjiä. KSAO:ssa on perinteet ja erinomaisia valmentajia etenkin hius-, ilmastointi- ja sähköalalla, jotka onnistuvat joka vuosi löytämään erinomaisia kilpailijoita. Kaikki ovat tehneet hurjasti töitä ja panostaneet kisaan. Taitaja-kilpailu on erinomainen poikkileikkaus osaamiseen”, Timo Olli toteaa.

Roosa suvereeni


Roosa Hannolan voitto on sikäli poikkeuksellinen, että hän on vasta toisen vuoden opiskelija. Useimmiten voittajat ja finalistit ovat päättävien luokkien opiskelijoita. Roosa vakuutti kilpailujen tuomariston ja oli myös ehdolla ammatillisen koulutuksen keulakuvaksi eli Taitajien taitajaksi. ”Hyvät fiilikset jäi kisasta. Voitto kannustaa jatkamaan kilpailemista – ensi vuonna uudelleen”, Roosa virnistää. Valmentaja Tarja Korjus kehui valmennuksen osuneen nappiin: ”Roosan suoritukset olivat tasaisia ja hän oli kärkipaikalla viimeiseen päivään lähdettäessä. Hermot pysyivät hyvin kurissa. Oli hienoa nähdä, että Roosa pystyi hyödyntämään kilpailussa kaiken mitä olimme treenanneet”.

Vesa yllättyi eniten itse


Ilmastointiasennuksen kilpailu oli hyvin tasainen ja korkeatasoinen. Ilmastointiasennuksessa kultamitali ratkesi vasta viimeisessä tehtävässä ja kulta jaettiin Vesa Komulaisen ja Salpauksen opiskelijan Tuomas Lampisen kesken, vaikka Vesa sai pisteitä kaksi enemmän. Vesa oli itse yllättyneempi voitostaan kuin lähipiiri. Kilpailutilanteen hän koki rentona eikä paineita ollut. ”Paineet katosivat kun kilpailu alkoi. Olin ihan rentona ja juttelin ohikulkijoillekin”, Vesa heittää. ”Ihan hyvä lopetus opiskelulle”. Nyt Vesalla on edessä kahden kuukauden työssäoppimisjakso. Kilpailun sponsorin kautta heltiää kesätyöpaikka.

Järjestelyt toimivat


Taitaja-kilpailujen ylituomarin Immo Pylväsen mukaa järjestelyt sujuivat erinomaisesti. ”Vaasassa oli huomioitu erinomaisesti yleisön liikkuminen, eikä tungosta syntynyt. Vastalauseita ei myöskään tullut jurylle asti, joten tuomarit oli koulutettu hyvin,” Immo kiittää. Taitaja-finaalit ylittivät reilusti 30.000 tuhannen kävijän tavoitteensa – peräti 46.000 virerasta seurasi SM-taistoa kolmen päivän aikana. Taitaja-kilpailuissa julkistettiin myös Kanadan Calgaryyn lähtevä MM-edustusjoukkue, jonka johtajana Immo tulee toimimaan.

Lisätietoja Skills Finland ry:n sivuilta www.taitaja2009.com